Τρίτη 15 Μαρτίου 2011

ΔΝΤ και στο Λιμάνι

ΔΝΤ και στο ΛιμάνιΗ χώρα μας διανύει την πιο δύσκολη οικονομική περίοδο των τελευταίων δεκαετιών, ερχόμενη αντιμέτωπη με το δυσβάσταχτο χρέος και τα ελλείμματα, με την ελληνική κοινωνία να σηκώνει τεράστια βάρη προκειμένου να βρεθεί λύση στο πρόβλημα που βασανίζει όλους μας.
Το ποδόσφαιρο δεν μπορεί να «παρακολουθεί» αμέτοχο τις συγκεκριμένες εξελίξεις, με την κατάσταση αυτήν τη στιγμή να είναι απογοητευτική σε κάθε έκφανση οικονομικής δραστηριότητας στην Ελλάδα.



Με δεδομένο λοιπόν ότι φέτος άλλαξαν τα δεδομένα σε ό,τι αφορά τα λεφτά που πληρώνουν οι ΠΑΕ στην Εφορία, με δεδομένο επίσης ότι η οικονομική ανάπτυξη στη χώρα μας έχει πάρει τον… κατήφορο, όλα δείχνουν πως σύντομα θα υπάρξουν εξελίξεις και στο θέμα των συμβολαίων αρκετών παικτών.

Η κρίση δεν αφήνει ανεπηρέαστο κανέναν και είναι πολύ πιθανό να δρομολογηθούν σύντομα εξελίξεις που θα έχουν να κάνουν με τις αμοιβές ποδοσφαιριστών, συμπεριλαμβανομένων και αυτών του Ολυμπιακού. Κάτι που επίσης δεν πρέπει να ξεχνά κάποιος είναι και το financial fair play της UEFA και με το οποίο θα πρέπει να εναρμονιστούν οι ποδοσφαιρικές εταιρείες στη χώρα μας, ανάμεσά τους φυσικά και ο Ολυμπιακός.

Το θέμα λοιπόν των συμβολαίων είναι πολύ σημαντικό και το ενδεχόμενο μειώσεων των χρημάτων που παίρνουν παίκτες του Ολυμπιακού είναι πλέον στο τραπέζι των συζητήσεων. Η κάθε ομάδα θα πρέπει να βρει τρόπους προκειμένου να βελτιώσει την οικονομική της λειτουργία, για πολλούς και διάφορους λόγους, αλλά πρώτα απ’ όλα προκειμένου να μην αντιμετωπίσουν προβλήματα βιωσιμότητας.

Οι πληροφορίες λοιπόν αναφέρουν ότι και στην ομάδα του λιμανιού θα υπάρξουν κάποιες αναδιαρθωτικές κινήσεις αναφορικά με τα χρήματα που παίρνουν κάποιοι ποδοσφαιριστές, οι οποίοι άλλωστε δεν έχουν ικανοποιήσει και με την παρουσία τους τη φετινή σεζόν. Είναι λογικό κι επόμενο, με την κατάσταση που επικρατεί στην ελληνική κοινωνία, η κρίση ν’ αγγίξει και το χώρο του ποδοσφαίρου μας.

Το γερμανικό μοντέλο
Αυτό που πρέπει να σημειωθεί για το θέμα του financial fair play είναι πως το γερμανικό μοντέλο, αναφορικά με τον τρόπο που πρέπει να κινηθούν οι ευρωπαϊκές ομάδες, αποδεικνύει ότι η τακτική για όλες τις εταιρείες είναι «μονόδρομος». Αυτό που ξεκάθαρα τονίζουν λοιπόν οι Γερμανοί είναι ότι τα έξοδα που έχει μια ομάδα δεν πρέπει να υπερβαίνουν το 50% των εσόδων που έχει, προκειμένου η ομάδα να είναι «καθαρή» και βιώσιμη σύμφωνα με τις επιταγές της ευρωπαϊκής ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας.

Οταν λοιπόν τα νούμερα ξεφεύγουν, τότε σύμφωνα με το financial fair play της ευρωπαϊκής ομοσπονδίας θα υπάρχει σημαντικό πρόβλημα και θέμα αδειοδότησης ενός συλλόγου για συμμετοχή στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Αυτή τη στιγμή τα έξοδα του Ολυμπιακού υπερβαίνουν το 85% των εσόδων που έχει η ομάδα του λιμανιού και αυτό σημαίνει ότι ο πρόεδρος της ομάδας, στην προκειμένη περίπτωση ο Μαρινάκης, θα πρέπει να βάζει από την τσέπη του κάθε χρόνο ένα μεγάλο ποσό, ώστε να μπορεί να βγει οικονομικά η ομάδα.

Ο πρόεδρος των «ερυθρόλευκων» μπορεί να έχει όλη την καλή διάθεση (και αυτό το έχει αποδείξει με την ως τώρα παρουσία του) να βάζει χρήμα από την τσέπη του, ωστόσο κάτι τέτοιο θα αντίκειται στις επιταγές της ευρωπαϊκής ομοσπονδίας και θα προκαλέσει προβλήματα. Υπάρχει λοιπόν ένας μονόδρομος, όχι μόνο για τον Ολυμπιακό, αλλά για όλες τις ομάδες.

Με δεδομένο επίσης την οικονομική κρίση στη χώρα μας, που ισοδυναμεί με λιγότερα έσοδα για τις ομάδες, γίνεται εύκολα αντιληπτό πως οι ελληνικές ομάδες και φυσικά και ο Ολυμπιακός είναι υποχρεωμένες να ακολουθήσουν άλλη πολιτική στα έξοδά τους. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι ο Βαγγέλης Μαρινάκης είχε ξεκάθαρα τονίσει πως «δεν πρόκειται να προκαλέσουμε την ελληνική κοινωνία σε αυτές τις δύσκολες περιόδους».

«Ανοιχτό» για τη συνάντηση
Οι πληροφορίες ήθελαν τον πρόεδρο του Ολυμπιακού, Βαγγέλη Μαρινάκη, να συναντά μέσα στην εβδομάδα τον Ερνέστο Βαλβέρδε, αν οι «ερυθρόλευκοι» εξασφάλιζαν και μαθηματικά την κατάκτηση του τίτλου στην Τούμπα. Ο Ολυμπιακός δεν κέρδισε στη Θεσσαλονίκη, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως η συνάντηση δεν θα γίνει μέσα στην εβδομάδα που διανύουμε.

Είναι πολύ πιθανό ο ισχυρός άνδρας της ομάδας του λιμανιού να φωνάξει τον Βαλβέρδε για να συζητήσουν μια από τις επόμενες μέρες τις κινήσεις που θα κάνει ο σύλλογος σε μεταγραφικό επίπεδο. Μια συνάντηση βέβαια που θα έχει να κάνει και με το θέμα των συμβολαίων που λήγουν και ποια στάση θα κρατήσει η ομάδα του Πειραιά. Ο Βαλβέρδε θα κάνει τις εισηγήσεις του και η διοίκηση των «ερυθρόλευκων» θα πάρει τις αποφάσεις της.

Πάντως, σε ό,τι αφορά την περίπτωση του Ραούλ Μπράβο, όλα δείχνουν ότι ο Ισπανός μπακ θα αποχωρήσει από τον Ολυμπιακό στο τέλος της σεζόν, με τις πληροφορίες ν’ αναφέρουν ότι η διοίκηση δεν πρόκειται να κάνει πρόταση ανανέωσης στον ποδοσφαιριστή. Η παρουσία του άλλωστε τη φετινή σεζόν δεν μπορεί να κριθεί ικανοποιητική.

Σε ό,τι έχει να κάνει με τον Ζαϊρί όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά και ο Βαλβέρδε δεν φαίνεται να έχει ακόμα αποφασίσει για τον Μαροκινό. Τέλος, υπάρχει και το θέμα του Ρόμενταλ, με το πιθανότερο «σενάριο» να αναφέρει πως ο Ολυμπιακός θα επιχειρήσει να λύσει το συμβόλαιο με τον Δανό. Ο διεθνής μέσος απογοήτευσε με την παρουσία του στους Πειραιώτες και φυσικά με την εικόνα που έδειξε δύσκολα ο Ολυμπιακός θα τον κρατήσει και την επόμενη σεζόν.

ΠΗΓΗ: sentragoal.gr
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...