Στα άκρα οδηγείται η κόντρα των «Επιβατών Θεσσαλονίκης» με τον ΟΑΣΘ. Το... νέο επεισόδιο στο σίριαλ της αντιπαράθεσης παίχτηκε στις 8.30 το βράδυ του περασμένου Σαββάτου. Κατά τη διάρκεια ελέγχου που πραγματοποιούσαν ελεγκτές του ΟΑΣΘ σε λεωφορείο της γραμμής 14, ζήτησαν εισιτήριο από μία μαθήτρια 15 χρόνων.
Η μαθήτρια τους δήλωσε ότι είναι μέλος του κινήματος «Δεν πληρώνω» και ότι η μη καταβολή κομίστρου αποτελεί γι' αυτήν συνειδητή πολιτική πράξη. Επιπλέον, αρνήθηκε να δώσει τα στοιχεία της στους ελεγκτές, ώστε να μην της βεβαιωθεί πρόστιμο και ζήτησε να κατέβει στην επόμενη στάση.



Σύμφωνα με τους «Επιβάτες Θεσσαλονίκης», ο οδηγός δεν άνοιξε τις πόρτες και οι ελεγκτές δεν άφησαν τη νεαρή να αποβιβαστεί, αλλά την οδήγησαν, παρά τη θέλησή της, στο Νέο Σιδηροδρομικό Σταθμό, όπου βρίσκεται το τέρμα του λεωφορείου, σημείο στο οποίο τους ανέμενε η Αστυνομία που την είχαν ειδοποιήσει. Η κοπέλα τούς έλεγε ότι διαπράττουν παράνομη κατακράτηση εις βάρος της.
Η 15χρονη έδειξε την ταυτότητά της στους αστυνομικούς και, σύμφωνα πάντα με τους «Επιβάτες Θεσσαλονίκης», ζήτησε από τα αστυνομικά όργανα να οδηγηθούν οι ελεγκτές στην Αστυνομία, διότι την κρατούσαν παράνομα και χωρίς τη θέλησή της, κάτι το οποίο συνέβη. Στο αστυνομικό τμήμα δήλωσε ότι επιθυμεί την καταγραφή όσων έγιναν στο βιβλίο συμβάντων, ενώ έξω από το τμήμα είχαν συγκεντρωθεί μέλη των «Επιβατών Θεσσαλονίκης». Στη συνέχεια, ενημερώθηκε τηλεφωνικά η εισαγγελέας υπηρεσίας και στις 11.45 το βράδυ το επεισόδιο έληξε, με τους ελεγκτές να αποχωρούν, χωρίς καμία από τις δύο πλευρές να υποβάλλει μήνυση.

Η απάντηση του ΟΑΣΘ
Ο πρόεδρος του ΟΑΣΘ, Χρήστος Στεφανίδης, υπογραμμίζει ότι οι ελεγκτές δε λειτουργούν αυτοβούλως όταν δεν αφήνουν τον επιβάτη να αποβιβαστεί. «Ο νόμος προβλέπει ότι, όταν επιβάτης αρνείται να δώσει τα στοιχεία του στο ελεγκτικό όργανο, προκειμένου να του επιβληθεί πρόστιμο, τότε ο ελεγκτής πρέπει να απευθυνθεί σε οποιοδήποτε αστυνομικό όργανο. Στην προκειμένη περίπτωση, η Αστυνομία έδωσε εντολή το λεωφορείο να φτάσει στο τέρμα του, στο Νέο Σιδηροδρομικό Σταθμό, μαζί με την παραβάτη. Οι ελεγκτές και ο οδηγός υπάκουσαν στην εντολή της Αστυνομίας», επισημαίνει ο κ. Στεφανίδης.

Ο ίδιος προσθέτει ότι ο πρόσφατος νόμος αναφέρει πως όποιος χρησιμοποιεί μέσο δημόσιας συγκοινωνίας που προορίζεται για κοινή χρήση χωρίς να καταβάλει το αντίτιμο του εισιτηρίου, τιμωρείται με κράτηση ή με πρόστιμο, με τη σχετική ποινική δίωξη να ασκείται μετά από έγκληση.