Τετάρτη 9 Μαρτίου 2011

Νέα παρέμβαση Ομπάμα για λύση στην κρίση χρέους της Ελλάδας

    Όταν συμβαίνει μια φορά ίσως και να είναι τυχαίο, όταν η κίνηση επαναλαμβάνεται τότε ... κάτι συμβαίνει.  Η χθεσινή επίσκεψη του Αμερικανού υπουργού Οικονομικών στη Γερμανία μόνο τυχαία δεν μπορεί να χαρακτηριστεί πλέον, αν και για πολλούς αποτέλεσε έκπληξη.

    Τον περασμένο Απρίλιο ο ίδιος ο πρόεδρος των ΗΠΑ ενόψει τότε της κρίσιμης απόφασης για την ενίσχυση της Ελλάδας με τα 110 δισ. και με την Αγκελα Μέρκελ και τότε να αρνείται μέχρι την ύστατη στιγμή τη βοήθεια, είχε επικοινωνήσει μαζί της τηλεφωνικά.


    Πέντε μέρες πριν την απόφαση, 23 Απριλίου του 2010, ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ είχε ζητήσει από Ε.Ε. και ΔΝΤ να κινηθούν γρήγορα.

    Όπως και τότε έτσι και χθες ο Τίμοθι Γκάιτνερ κάλεσε τους Ευρωπαίους να βρουν τη χρυσή τοµή µεταξύ της εφαρµογής σκληρών δηµοσιονοµικών µεταρρυθµίσεων στην ευρωζώνη και της χορήγησης οικονοµικής υποστήριξης σε χώρες µέλη µε προβλήµατα – όπως είναι και η Ελλάδα.

    Ζήτησε δηλαδή συνολική λύση που θα περιλαμβάνει Ελλάδα, Ιρλανδία και πιθανώς Πορτογαλία.
    “Οι Ευρωπαίοι πρέπει να βρουν τη σωστή ισορροπία ανάµεσα στην υποστήριξη των µεταρρυθµίσεων που ζητούν από τις χώρες µέλη της ευρωζώνης και στην οικονοµική υποστήριξη που είναι απαραίτητη για να εφαρµοστούν αυτές. Οι ηγέτες της Ευρώπης… έχουν ξεκαθαρίσει πως θα κάνουν ό,τι είναι απαραίτητο όχι µόνο για να διατηρήσουν τη συνοχή του ευρώ, αλλά και για να διασφαλίσουν πως αυτά τα προγράµµατα µεταρρυθµίσεων µπορούν να λειτουργήσουν” δήλωσε ο Γκάιτνερ.

    Όλα αυτά βέβαια καθώς οι ΗΠΑ φοβούνται ότι μια νέα πιθανή αστάθεια στην Ε.Ε. μπορεί να συμπαρασύρει και άλλες μεγαλύτερες οικονομίες όπως η Ισπανία και η Ιταλία και τότε τίποτε δεν μπορεί να διασφαλίσει ότι η κρίση δεν θα περάσει και στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού και στην εύθραυστη οικονομία των ΗΠΑ.

    newsit.gr
    Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...