Δευτέρα 21 Μαρτίου 2011

Νέος συναγερμός στη Φουκουσίμα, αποκαταστάθηκε η τροφοδοσία ρεύματος σε τρεις αντιδραστήρες

Οι αρχές έχουν ρίξει χιλιάδες κυβικά νερού κυρίως στους αντιδραστήρες 3 και 4 σε μία προσπάθεια να τους ψύξουν
Νέος συναγερμός σήμανε το πρωί της Δευτέρας στο πυρηνικό εργοστάσιο Φουκουσίμα Νταϊτσί, καθώς διαπιστώθηκε αύξηση στην πίεση του αντιδραστήρα 3, που λειτουργεί με πλουτώνιο. Ωστόσο, οι μηχανικοί κατάφεραν να επαναφέρουν την παροχή ρεύματος στους αντιδραστήρες 2, 5 και 6, γεγονός που προκαλεί συγκρατημένη αισιοδοξία.

Μετά την αποκατάσταση της τροφοδοσίας ρεύματος, οι μηχανικοί θα προχωρήσουν σε δοκιμές ώστε να διαπιστωθεί εάν τα συστήματα ψύξης λειτουργούν ή έχουν υποστεί ζημιές από τον σεισμό των 9 βαθμών και το φονικό τσουνάμι που ακολούθησε. Υπήρχε, επίσης, η πληροφορία πως αποκαταστάθηκε η τροφοδοσία ρεύματος στον αντιδραστήρα 1, όμως τελικά δεν επιβεβαιώθηκε.


Τη Δευτέρα αναμένεται να λειτουργήσει μερικώς η αίθουσα ελέγχου του αντιδραστήρα Νο. 2, γεγονός που θα επιτρέψει τη λειτουργία του συστήματος κλιματισμού και εξαερισμού, τα οποία είναι εξοπλισμένα με φίλτρα άνθρακα που παγιδεύουν τα σωματίδια ραδιενεργού ιωδίου. Αυτό αναμένεται «να βελτιώσει σημαντικά το περιβάλλον εργασίας των τεχνικών».

«Υπάρχουν ορισμένες θετικές εξελίξεις τις τελευταίες 24 ώρες, αλλά η κατάσταση εξακολουθεί να είναι πολύ σοβαρή» δήλωσε ο Γκράχαμ Άντριου, ανώτερος αξιωματούχος της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας. 

Τη μεγαλύτερη ζημιά έχουν υποστεί οι αντιδραστήρες 3 και 4. Μάλιστα, το πρωί της Δευτέρας διαπιστώθηκε νέα αύξηση στην πίεση του αντιδραστήρα 3, που λειτουργεί με πλουτώνιο, με αποτέλεσμα οι αρχές να εξετάζουν το ενδεχόμενο να αφήσουν να διαρρεύσει στην ατμόσφαιρα ποσότητα ραδιενεργού νέφους, προκειμένου να εκτονωθεί η πίεση και να αποφευχθεί, η πιθανότητα έκρηξης.

Οι αρχές συνεχίζουν τις ρίψεις νερού στους αντιδραστήρες 3 και 4 σε μία προσπάθεια να τους ψύξουν. Σε περίπτωση που οι μηχανικοί δεν πετύχουν τη λειτουργία των συστημάτων ψύξης στους συγκεκριμένους αντιδραστήρες, τότε θα πρέπει να ληφθούν δραστικά μέτρα για την αποτροπή διαρροής μεγάλης ποσότητας ραδιενέργειας στην ατμόσφαιρα.

Ένα από τα μέτρα που μελετώνται, πλέον, είναι η «ταφή» του πυρηνικού εργοστασίου σε άμμο και τσιμέντο, στα πρότυπα του Τσερνόμπιλ.

in.gr
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...