Σάββατο 26 Φεβρουαρίου 2011

Τρόποι για να μάθει το παιδί να σας ακούει...


Τρόποι για να μάθει το παιδί να σας ακούει...

Απλές στρατηγικές για υπάκουα παιδιά

Τα μικρά παιδιά είναι ακριβώς όπως και οι μεγάλοι - δεν ακούμε πάντα αυτό που μας λένε. Στην πραγματικότητα, στην ηλικία τους, θα πρέπει να τους διδάξουμε πώς να δίνουν προσοχή. Αλλά τι συμβαίνει συνήθως, «οι γονείς λέμε κάτι 10 φορές, τότε ξεκινά και η αντίστροφη μέτρηση για την τιμωρία. Αυτό που κάνουμε είναι στην πραγματικότητα προϋπόθεση για το παιδί να μην ακούει μέχρι τη δέκατη φορά.»

Υπάρχουν πολλές απλές στρατηγικές που, όταν ακολουθηθούν με συνέπεια, θα διδάξει τα μικρά παιδιά τις δεξιότητες που χρειάζονται για να γίνουν καλοί ακροατές. «Δεν είναι ποτέ πολύ νωρίς για να αρχίσει τη διδασκαλία του παιδιού σας. Ένα μικρό παιδί μπορεί να μην ακούει, καθώς και ένα 5-χρονών, αλλά έχει πολλά από αυτά τα προσόντα.»

Κατεβείτε στο ίδιο ύψος με το παιδί

Όταν θέλετε να του μιλήσετε κατεβείτε στο ίδιο ύψος με το παιδί σας, οπότε να μπορείτε να το κοιτάξετε στα μάτια και να του τραβήξετε την προσοχή. Με αυτό τον τρόπο θα σας ακούσει πολύ πιο προσεκτικά, (π.χ. αν κάθεστε δίπλα του στο τραπέζι του πρωινού, υπενθυμίστε το να τρώει τα δημητριακά του.)

Κάντε σαφές αυτό που εννοείτε

Κάντε σαφές ότι εννοείτε αυτά που λέτε, δεν χρειάζονται απειλές ή υποσχέσεις δεν θα κρατήσουν. Βεβαιωθείτε ότι και ο σύζυγος θα μετέχει στους ίδιους κανόνες με εσάς και θα τους σέβεται επίσης, ώστε κανένας να μην υπονομεύει τον άλλον.

Μην πέσετε στην παγίδα της επανάληψης, δίνετε λιγότερες οδηγίες, από το να του λέτε ξανά και ξανά ένα πράγμα για να συμμορφωθεί. Απλά δείξτε του με πράξεις το τι ακριβώς θέλετε να κάνει και θα το κάνει.

Ενισχύστε το μήνυμά σας
Πολλές φορές βοηθάει το να δοθεί συνέχεια σε μία προφορική δήλωσή σας με μια σειρά από άλλα είδη μηνυμάτων, για να τραβήξετε την προσοχή του. Π.χ θέλετε να του πείτε ότι είναι «Ώρα για ύπνο!» δώστε συνέχεια του μυνήματος σας με μια οπτική ένδειξη (ανοίξτε και κλείστε το φως από το δωμάτιο του). ή ακουμπήστε το στον ώμο και χαϊδεψτε το για να σας προσέξει.

Δώστε προειδοποιήσεις


Δώστε στο παιδί σας κάποια προειδοποίηση πριν από κάποια μεγάλη αλλαγή που πρόκειτα να γίνει.

Το καλό χιούμορ, η τρυφερότητα, και η εμπιστοσύνη θα αποδείξει στο παιδί σας ότι όταν του μιλάτε με αυτό τον τρόπο θα το κάνετε να θέλει να σας ακούσει. Συνοδεύεται τα μυνήματα σας από μια αγκαλιά ή ένα χαμόγελο.
Τότε το παιδί σας θα μάθει ότι δίνοντας σας προσοχή αξίζει τον κόπο.

Μοντέλο καλής συμπεριφοράς

Τα παιδιά αν δουν ότι είστε καλοί ακροατές, θα το εκτιμήσουν πολύ. Ακούστε το παιδί σας με σεβασμό, όπως θα κάνατε με κάποιον ενήλικα. Κοιτάξτε το όταν σας μιλά, ανταποκριθείτε ευγενικά, και αφήστε το να τελειώσει την κουβέντα του χωρίς να το διακόψετε, όποτε είναι δυνατόν.

Δώστε κίνητρο
Τα περισσότερα παιδιά ανταποκρίνονται καλύτερα όταν τους αντιμετωπίζουμε με αυτοπεποίθηση και καλό χιούμορ. Για παράδειγμα, χρησιμοποιείστε περιστασιακά μια ανόητη φωνή ή ένα τραγούδι για να δώσετε το μήνυμά σας. Τραγουδώντας πείτε του, «Τώρα ήρθε η ώρα να βουρτσίσεις τα δόντια σου» .

Να είστε σαφής

Δώστε το μήνυμά σας με σαφήνεια και απλότητα. Ένα παράδειγμα, ετοιμάζεστε να πάτε για ψώνια πείτε του ότι «Έχει πολύ κρύο έξω, και είσαι ήδη άρρωστος τον τελευταίο καιρό, γι αυτό θέλω να βάλεις το κασκόλ σου πριν βγούμε από το σπίτι.»Μην του πείτε, «Ήρθε η ώρα να πάρεις το κασκόλ σου». Μην παρουσιάζετε κάτι που θέλετε να κάνει το παιδί σας ως ερώτηση, δείξτε του ότι δεν έχει άλλη επιλογή.
totefteri
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...