Πέμπτη 14 Απριλίου 2011

Αύριο τα μέτρα παρά τις διαφωνίες υπουργών


 ΤΟΥ ΣΠΥΡΟΥ ΣΟΥΡΜΕΛΙΔΗ
 Οι διαφωνίες ξεκινούν από τους υπουργούς και αφορούν το εύρος και το είδος των νέων μέτρων που προωθεί ο Γ. Παπακωνσταντίνου με την απόλυτη στήριξη του πρωθυπουργού, Γ. Παπανδρέου.
Οι διαφωνίες είναι έντονες στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ καθώς και στο κόμμα. Τα μέτρα θα συζητηθούν τελικώς στο υπουργικό συμβούλιο αύριο και τις αμέσως επόμενες ώρες θα συνεχιστεί η προσπάθεια να περάσουν στην ΚΟ και στο Πολιτικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ. Τα μέτρα αναμένεται να συγκεκριμενοποιηθούν μετά το Πάσχα.
Η αντιπαράθεση προκαλεί παρασκηνιακές φήμες για προσφυγή σε εκλογές, που ακούγεται σαν απειλή σε όσους διαφωνούν. Η απάντηση είναι έκπληξη, γιατί κάποιοι υπουργοί ετοιμάζουν τα… εκλογικά τους επιτελεία!


Οι διαφωνούντες

Ο Θ. Πάγκαλος, ο Γ. Ραγκούσης, η Λούκα Κατσέλη, η Αννα Διαμαντοπούλου, ο Κ. Σκανδαλίδης είναι μερικοί από τους υπουργούς που εκφράζουν με τον έναν ή τον άλλον τρόπο τη διαφωνία τους για τα μέτρα Παπακωνσταντίνου (μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής). Οι φωνές είναι εντονότερες από τους βουλευτές, πρωτοστατούσης της Βάσως Παπανδρέου, που προσθέτει πλέον στη διαφωνία της και το ότι ίσως η υπαγωγή στο μνημόνιο ήταν λάθος και θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί.
Το εύρος και το βάθος των αλλαγών που ζητά ο υπουργός Οικονομικών βρίσκει αντίθετο και τον Γ. Ραγκούση, ο οποίος δεν συμφωνεί να αλλάξει ο κανόνας του 5:1 (πέντε αποχωρήσεις για μία πρόσληψη) με το 7:1.

Δυσφορία

Η Αννα Διαμαντοπούλου δεν έκρυψε τη δυσφορία της, γιατί, ενώ έκοψε 900 εκατομμύρια ευρώ από το υπουργείο Παιδείας, της ζητούν ακόμη 300 εκατ. ευρώ. Εξέφρασε τις επιφυλάξεις της και επανέλαβε ότι υπάρχουν πλέον ανελαστικές δαπάνες που είναι δύσκολο να περικοπούν. Η διαπραγμάτευση με την κ. Διαμαντοπούλου δεν έχει ολοκληρωθεί.

Η Λούκα Κατσέλη διαφωνεί έντονα με την απαίτηση να κοπούν 8 δισ. ευρώ από τις πολιτικές κοινωνικής ασφάλισης. Προτείνει να εξοικονομηθούν 7 δισ. (4 από περικοπή δαπανών και 3 από έσοδα), κάτι που αμφισβητεί η τρόικα και το υπουργείο Οικονομικών. Τα 3 δισ. θα προέλθουν από τον περιορισμό της ιατροφαρμακευτικής σπατάλης και τα υπόλοιπα από τον περιορισμό της ανασφάλιστης εργασίας.

«Φρένο» στις περικοπές μισθών και συντάξεων ζητά και ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Κ. Σκανδαλίδης, ενώ και ο Μ. Χρυσοχοΐδης επαναλαμβάνει ότι δεν μπορεί να υπάρξει οριζόντια περικοπή μισθών.

Δεν είναι τυχαία όμως ούτε και η επισήμανση του αντιπροέδρου της κυβέρνησης, Θ. Πάγκαλου, που παραδέχτηκε χτες πως ο μέσος φορολογούμενος είναι αυτός που φέρει το βάρος πέραν του δέοντος.

Φήμες για εκλογές

Η διαπραγμάτευση θα συνεχιστεί λοιπόν αύριο σε όλα τα επίπεδα στην κυβέρνηση, την ΚΟ και το κόμμα. Θα συνεχιστεί και στις Νομαρχιακές Οργανώσεις του κόμματος, με ομιλίες υπουργών και στελεχών.

Ομως το κλίμα συνεχίζει να ανησυχεί το Μέγαρο Μαξίμου, γι' αυτό και πολλοί θεωρούν ότι η φημολογία για ανασχηματισμό και εκλογές διοχετεύεται σκοπίμως. Το διαφορετικό (από άλλες φορές) είναι πως οι περισσότεροι απαντούν: Γιατί δεν τις κάνει λοιπόν να τελειώνουμε;

agelioforos.gr
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...