Σάββατο 2 Απριλίου 2011

Δεκατέσσερις νεκροί από επίθεση σε κτίριο του ΟΗΕ στο Αφγανιστάν

«Εξωφρενική και άνανδρη» χαρακτήρισε ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ την επίθεση σε κτίριο του Οργανισμού στο Αφγανιστάν, που στοίχισε τη ζωή σε 14 ανθρώπους. Το κτίριο στην πόλη Μαζάρ-ε Σαρίφ πυρπολήθηκε από εξαγριωμένους διαδηλωτές που διαμαρτύρονταν για το κάψιμο του Κορανίου από τον αμερικανό πάστορα Τέρι Τζόουνς πριν από έναν μήνα.

Τρεις υπάλληλοι του ΟΗΕ και τέσσερις κυανόκρανοι βρίσκονται ανάμεσα στα θύματα της επίθεσης. Σύμφωνα με τοπικούς αξιωματούχους, κληρικοί της περιοχής είχαν ενθαρρύνει τους πιστούς να διαδηλώσουν κατά της πυρπόλησης του κορανίου.


Οι φρουροί του κτιρίου άνοιξαν πυρ κατά των διαδηλωτών αλλά δεν κατόρθωσαν ούτε έτσι να συγκρατήσουν τον όχλο. Σύμφωνα με μαρτυρίες, οι διαδηλωτές απέσπασαν τα όπλα των κυανοκράνων και άρχισαν να πυροβολούν, πριν εισβάλουν στο κτίριο. Σύμφωνα με την τοπική αστυνομία, δύο από τους υπαλλήλους του ΟΗΕ αποκεφαλίστηκαν.

Νεκροί είναι ένας 27χρονος Σουηδός, υπάλληλος των Ηνωμένων Εθνών, μία 53χρονη από τη Νορβηγία, ένας Ρουμάνος και τέσσερις κυανόκρανοι από το Νεπάλ.

Όπως δήλωσε η εκπρόσωπος της αποστολής του ΟΗΕ στο Αφγανιστάν, οι υπάλληλοι εγκλωβίστηκαν στο κτίριο και δεν ήταν προετοιμασμένοι για να αντιδράσουν σε μία τέτοια κατάσταση. «Επρόκειτο για άοπλους πολίτες που βρίσκονται εδώ για να επιτελέσουν ανθρωπιστικό έργο», είπε στο BBC.
Τον αποτροπιασμό του για την επίθεση εξέφρασε και ο Αμερικανός πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα, επισημαίνοντας ότι το έργο του ΟΗΕ «είναι απαραίτητο για την οικοδόμηση ενός ισχυρού Αφγανιστάν».

Το περιστατικό που φαίνεται να πυροδότησε την οργή των Αφγανών συνέβη στις 20 Μαρτίου σε μία εκκλησία στη Φλόριντα, όταν ο πάστορας Γουέιν Σαπ έκαψε ένα αντίτυπο του κορανίου. Το κάψιμο έγινε υπό την επίβλεψη του πάστορα Τζόουνς που πέρσι είχε προκαλέσει σάλο όταν ανακοίνωσε ότι σκόπευε να κάψει αντίτυπα του κορανίου στην επέτειο της 11ης Σεπτεμβρίου.

tanea.gr
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...