Πέμπτη 10 Μαρτίου 2011

Το Wi-Fi «φρενάρει» το γρήγορο Ίντερνετ Οι ασύρματες συνδέσεις μειώνουν έως και 30% τις ταχύτητες

Οι ασύρματες συνδέσεις (Wi-Fi) στο Ίντερνετ μπορούν να «φρενάρουν» έως και 30% τις ταχύτητες με τις οποίες σερφάρουν οι χρήστες, και να δημιουργήσουν προβλήματα στη λειτουργία διαδικτυακών υπηρεσιών, όπως η παρακολούθηση βίντεο, οι τηλεφωνικές κλήσεις και τα παιχνίδια.

Ωστόσο, οι περισσότεροι χρήστες αγνοούν αυτό το γεγονός, αλλά ακόμη και όταν το γνωρίζουν δείχνουν να αδιαφορούν, προτιμώντας την φορητότητα που προσφέρει το Wi-Fi.

Τα ευρήματα

Σύμφωνα με έρευνα ευρείας κλίμακας της εταιρείας Epitiro, η οποία μέτρησε την απόδοση 14.000 συνδέσεων στην Ευρώπη και την Αμερική, η πρόσβαση στο Διαδίκτυο μέσω Wi-Fi επιβραδύνει χαρακτηριστικά τις ευρυζωνικές ταχύτητες, τις οποίες μειώνει τουλάχιστον κατά 30% σε σύγκριση με τις ταχύτητες μιας σταθερής οικιακής σύνδεσης.

Παράλληλα, έχει ως αποτέλεσμα την μείωση κατά 10%-20% του «χρόνου απόκρισης» (
latency), δηλαδή του χρονικού διαστήματος που μεσολαβεί μέχρι να ολοκληρωθεί η μεταφορά δεδομένων.

Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι όσοι χρησιμοποιούν ασύρματη σύνδεση στο σπίτι, «χάνουν» σε ταχύτητα σε σχέση με αυτούς που έχουν ενσύρματη σταθερή ευρυζωνική σύνδεση (
ethernet). Αυτό συμβαίνει λόγω μιας πληθώρας φυσικών «εμποδίων» και παρεμβολών που προκαλούν διάφορες οικιακές συσκευές.

Δεν τους νοιάζει

Ωστόσο, η έρευνα δείχνει ότι οι χρήστες «θυσιάζουν» τις μεγάλες ταχύτητες, προκειμένου να απολαύσουν την «ελευθερία κινήσεων» που προσφέρει το ασύρματο Ίντερνετ.

«Οι άνθρωποι ανταλλάσσουν την ταχύτητα με τα οφέλη της φορητότητας», τόνισε ο Ίαν Γουντ, στέλεχος της εταιρείας μετρήσεων δικτύων Epitiro.

Οι ερευνητές δήλωσαν «έκπληκτοι» από το ποσοστό της μείωσης της ταχύτητας, αλλά και από το γεγονός ότι η πλειονότητα των καταναλωτών δεν παρατήρησε καν ότι οι συνδέσεις είναι αργές.

«Φαίνεται ότι υπάρχει ένα χάσμα μεταξύ των παρόχων Ίντερνετ, οι οποίοι προσπαθούν να δώσουν μεγαλύτερες ταχύτητες, και των καταναλωτών, οι οποίοι ευχαρίστως δέχονται χαμηλότερες ταχύτητες μέσω Wi-Fi», δήλωσε ο κ. Γουντ.

Ποιοι επηρεάζονται

«Οι περισσότεροι από εμάς στέλνουμε email και σερφάρουμε στο
Web. Γι’ αυτές τις λειτουργίες είναι πράγματι πολύ μικρή η διαφορά μεταξύ των 50 Mbps και των 8 Mbps», παραδέχθηκε ο ίδιος.

Αυτό συμβαίνει διότι η απλή πλοήγηση στον Παγκόσμιο Ιστό δεν απαιτεί διακίνηση μεγάλου όγκου δεδομένων.

Οι διαφορές σπανίως είναι ορατές σε κάποιον που κάνει «συντηρητική» χρήση του Διαδικτύου. Από την άλλη, γίνονται κάτι παραπάνω από εμφανείς όταν ο χρήστης παίζει
online παιχνίδια, «κατεβάζει» βίντεο ή παρακολουθεί IPTV. Στις περιπτώσεις αυτές η μικρή ταχύτητα γίνεται αισθητή και, συχνά, ενοχλητική.

Ακόμη, οι διαδικτυακές τηλεφωνικές υπηρεσίες, όπως το Skype, μπορούν να επηρεαστούν, όπως εξήγησε, μιλώντας στο
BBC, ο Δρ Άντι Νιξ, καθηγητής του Πανεπιστημίου του Μπρίστολ, που ειδικεύεται στα ασύρματα δίκτυα.

«Αν έχετε ένα ρούτερ κακής ποιότητας και χρησιμοποιείτε μια σύνδεση Wi-Fi σε μεγάλη απόσταση από το ρούτερ, θα πρέπει να δώσετε ‘’μάχη’’ για να έχετε μια αξιοπρεπή συνομιλία στο Skype».

Ωστόσο, ο καθηγητής πρόσθεσε ότι όσοι χρήστες «επενδύουν» σε εξοπλισμό Wi-Fi καλής ποιότητας και τον τοποθετούν σωστά, είναι πιθανό να μην αντιληφθούν τις επιπτώσεις της υποβάθμισης της ταχύτητας.

Συμβουλές

Για όσους είναι δυσαρεστημένοι με την απόδοση του οικιακού τους Wi-Fi, υπάρχουν μερικές απλές συμβουλές που μπορούν να ακολουθήσουν για να βελτιώσουν την ποιότητα της σύνδεσής τους.

«Κατ’ αρχάς μπορούν να αλλάξουν κανάλια στο Wi-Fi ρούτερ που έχουν, προκειμένου να μειώσουν τις παρεμβολές. Αν μένουν σε διαμέρισμα ή σε αστικές περιοχές, είναι πιθανό άλλα ρούτερ να λειτουργούν στο ίδιο κανάλι», εξήγησε ο κ. Γουντ.

Επιπλέον, διάφορες συσκευές που λειτουργούν στο σπίτι, όπως οι φούρνοι μικροκυμάτων, τα τηλεχειριστήρια και τα ασύρματα τηλέφωνα, μπορούν να προκαλέσουν παρεμβολές.

Για όσους θέλουν να «κατεβάζουν» βίντεο, το πρόβλημα της χαμηλής ταχύτητας λύνεται με το να συνδέσουν τον φορητό τους υπολογιστή ή μια άλλη ασύρματη συσκευή στο ρούτερ, τόνισε ο κ. Γουντ.

Οι ερευνητές πραγματοποίησαν ένα εκατομμύριο δοκιμές σε περισσότερες από 14.000 συνδέσεις Ίντερνετ στην Βρετανία, την Ισπανία, την Ιταλία και τις Ηνωμένες Πολιτείες, από το Νοέμβριο του 2010 έως τον περασμένο Φεβρουάριο.


tanea.gr
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...