Σάββατο 26 Μαρτίου 2011

Γαλλοβρετανική πρωτοβουλία για λύση στο πρόβλημα της Λιβύης

Αντάρτης στη Λιβύη προσεύχεται πριν από τη μάχη
Η Γαλλία και η Βρετανία προετοιμάζουν μια πρωτοβουλία για την επίτευξη μιας πολιτικής και διπλωματικής «λύσης» στη Λιβύη, δήλωσε ο γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί.

Κατά την προετοιμασία της συνόδου που προβλέπεται να πραγματοποιήσει την Τρίτη στο Λονδίνο η ομάδα πολιτικής καθοδήγησης της στρατιωτικής επέμβασης στη Λιβύη «θα υπάρξει σίγουρα μια γαλλο-βρετανική πρωτοβουλία που θα δείχνει σαφώς ότι η λύση δεν είναι μόνο στρατιωτική, αλλά και πολιτική και διπλωματική», δήλωσε ο γάλλος πρόεδρος σε δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες, όπου μετείχε στη σύνοδο κορυφής της ΕΕ.



Σε μερικές μέρες θα αναλάβει και επισήμως το ΝΑΤΟ την διοίκηση της επιχείρησης στη Λιβύη για την επιβολή της ζώνης απαγόρευσης πτήσεων.

Στην Αζνταμπίγια φαίνεται πως μεταφέρεται τώρα το πεδίο της μάχης, ενώ σύμφωνα με τον αμερικανικό στρατό τις τελευταίες 24 ώρες οι συμμαχικές δυνάμεις έριξαν 16 πυραύλους τύπου Τόμαχοκ και τα αεροσκάφη πραγματοποίησαν 153 εξόδους.

Ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών, Φράνκο Φρατίνι, δήλωσε ότι το ΝΑΤΟ θα αναλάβει τη διοίκηση της επιχείρησης «την Κυριακή, ίσως τη Δευτέρα».

Από την πλευρά του, ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών, Γουίλιαμ Χαγκ, δήλωσε ότι η ανάληψη της διοίκησης είναι θέμα «ημερών» και τόνισε ότι «έχει την προσδοκία» πως η Συμμαχία θα αναλάβει τον πλήρη έλεγχο της επιχείρησης και όχι μόνο την εφαρμογή της ζώνης απαγόρευσης πτήσεων και το εμπάργκο όπλων.

Η Ουάσιγκτον ξεκαθάρισε ότι το ΝΑΤΟ δεν ανέλαβε και την ευθύνη της προστασίας των αμάχων, ένα αίτημα που, πάντως, «εξετάζεται», όπως δήλωσε η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών, Χίλαρι Κλίντον.

«Εάν το καθεστώς Καντάφι θεωρεί ότι η διεθνής θέληση και ενότητα σε αυτό το θέμα εξασθενεί, τότε το περιμένει μεγάλη έκπληξη» πρόσθεσε.

Πρόσθεσε ότι θα διεξαχθεί διεθνής διάσκεψη για το θέμα στο Λονδίνο την Τρίτη, στην οποία θα συμμετάσχουν τα αραβικά έθνη, καθώς και η ΕΕ και οι ΗΠΑ.

Στη διάσκεψη θα συζητηθεί η οικονομική και στρατιωτική στήριξη που προτίθενται να προσφέρουν αρκετές χώρες.

tanea.gr
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...