Δευτέρα 28 Μαρτίου 2011

Πράσινο χτύπηµα στο κάστρο της Μέρκελ

Η αντιπαράθεση για τα πυρηνικά «βούλιαξε» τους Χριστιανοδηµοκράτες που υπέστησαν συντριπτική ήττα σε ένα από τα προπύργια όπου όριζαν πρωθυπουργό επί 58 χρόνια

Ιστορική ήττα στη Βάδη-Βυρτεµβέργη, το συντηρητικότερο – πλην Βαυαρίας– κρατίδιο, όπου είχαν την εξουσία τατελευταία 60 χρόνια, υπέστησαν χθες οι συντηρητικοί της Ανγκελα Μέρκελ. Το κόµµα των Πρασίνων είναι ο θριαµβευτής των εκλογών και, αν επαληθευτούν τα προγνωστικά, µαζί µε τους Σοσιαλδηµοκράτες θα έχουν οριακή πλειοψηφία στη νέα Βουλή της Στουτγάρδης. Καθώς οι Πράσινοι κερδίζουν µεγαλύτερο ποσοστό από τους Σοσιαλδηµοκράτες, θα ορίσουν εκείνοι τον νέο πρωθυπουργό στη Βάδη-Βυρτεµβέργη. Αυτός θα είναι ο επικεφαλής των Πρασίνων Βίνφριντ Κρέτσµαν. Το κόµµα που βγήκε από τα σπλάγχνα τουοικολογικού κινήµατος τριάντα χρόνια µετά τον πρώτο βουλευτή βγάζει και τον πρώτο πρωθυπουργό. «Βεβαίως και είµαστε σε θέση να κυβερνήσουµε», δήλωσε ο Κρέτσµαν.

ΔΙΠΛΑΣΙΟ ΠΟΣΟΣΤΟ. Με τον αέρα της αντιπαράθεσης για το µέλλον των πυρηνικών εργοστασίων στη Γερµανία µετά την τραγωδία της Ιαπωνίας, οι Πράσινοι διπλασίασαν το ποσοστό τους, ενώ η Χριστιανοδηµοκρατική Ενωση της καγκελαρίου Μέρκελ υπέστη συντριπτικήήττα σε ένα από τα προπύργιά της όπου όριζε τον πρωθυπουργό επί 58 χρόνια. Σε ελεύθερη πτώση βρέθηκε το συγκυβερνών κόµµα των Φιλελευθέρων, καθώς βρέθηκαν να δίνουν τη µάχη τηςπολιτικής επιβίωσης και της εισόδου στη Βουλή. Ο πρόεδρος του κόµµατος και υπουργός Εξωτερικών Γκίντο Βεστερβέλε πάντως διευκρίνισε ότι δεν πρόκειται να παραιτηθεί από τα αξιώµατά του. ΤΑ ΠΥΡΗΝΙΚΑ. Το θέµα που έκρινε τις χθεσινές εκλογές ήταν το µέλλον των πυρηνικών αντιδραστήρων στη Γερµανία. Μετά την τραγωδία της Ιαπωνίας η καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ έκανε ριζική στροφή, αλλά δεν έπεισε, καθώς ήταν πολύ νωπή η απόφαση. «Οι ψηφοφόροι επηρεάστηκαν από τα τροµερά γεγονότα της Ιαπωνίας, οι εικόνες εκείνες εξακολουθούν να στοιχειώνουν τον κόσµο», δήλωσε ο απερχόµενος πρωθυπουργός της Βάδης-Βυρτεµβέργης Στέφαν Μάπους.

«Το αποτέλεσµα είναι πολύ οδυνηρό», δήλωσε η υπουργός Παιδείας Ανέτε Σαβάν, ηγετικό στέλεχος των Χριστιανοδηµοκρατών στοκρατίδιο. Πρόκειται γιατην τρίτη ήττα της Μέρκελ µετά τηΒόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία και το Αµβούργο. Η γερµανίδα καγκελάριος έχει ήδη χάσει την πλειοψηφία στην Ανω Βουλή, όπου εκπροσωπούνται τα 16 κρατίδια, και τα νέα κέρδη της αντιπολίτευσης θα δυσκολέψουν ακόµη περισσότερο τη διακυβέρνησή της.

«Αυτή είναι η αρχή τουτέλους της Μέρκελ», είπε ο Λίνχαρντ Μπάουερ, ένας 53χρονος τραπεζίτης από τη Στουτγάρδη.

Tα αποτελέσματα. Σύµφωνα µε τα έξιτ πολ, στη Βάδη-Βυρτεµβέργη το CDU παίρνει39,2% (-4,9%), οι Πράσινοι 24,1% (+12,4%), το SPD 23,2% (-2%), το FDP είναι στο όριο της κοινοβουλευτικής εκπροσώπησης 5% (-5,7%), το κόµµα Αριστερά µένει εκτός Βουλής µε 2,8%.

Στις περιφερειακές εκλογές,στο κρατίδιο Ρηνανία-Παλατινάτο το SPD µε πρωθυπουργό τον Κουρτ Μπεκ υπέστη µεγάλες απώλειες, αλλά µε 35,8% παραµένει πρώτο κόµµα µπροστά από το CDU µε 35,2% (+2,4%), οι Πράσινοι παίρνουν 15,2% (+10,6%). Τόσο το FDP µε 4,2% (-3,8%) όσο και το κόµµα Αριστερά µε 3,2% µένουν εκτός τοπικής Βουλής.

tanea.gr
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...