Τετάρτη 23 Μαρτίου 2011

Λαχανικά με υψηλά ποσοστά ραδιενέργειας στη Φουκουσίμα

Ιάπωνας αγρότης εξετάζει ανήσυχος λαχανικά βιολογικής καλλιέργειας σε κτήμα περιοχής που βρίσκεται σε απόσταση 60 χλμ. από το Τόκιο.
Η θερμοκρασία στο διαμέρισμα ενός από τους αντιδραστήρες ανέβηκε ξανά πολύ πάνω από τα επιτρεπτά όρια ενώ υψηλή συγκέντρωση ραδιενεργών ουσιών εντοπίστηκαν σε λαχανικά από την περιοχή της Φουκουσίμα.

Το εθνικό παρατηρητήριο για την ασφάλεια από πυρηνικά ατυχήματα, ανακοίνωσε τη νύχτα ότι η θερμοκρασία έχει ανέλθει στους 400 βαθμούς Κελσίου, εντός ενός διαμερίσματος υψηλής πίεσης στον αντιδραστήρα 1, του πυρηνικού σταθμού της Φουκουσίμα στην επαρχία Νταιτσίι, όπου το ανώτερο επιτρεπτό όριο δεν ξεπερνά τους 302 βαθμούς Κελσίου. Ο κρατικός οργανισμός εκτίμησε ότι δεν συντρέχει άμεσος κίνδυνος.

Ωστόσο, λίγη ώρα αργότερα οι εργαζόμενοι αναγκάστηκαν να σταματήσουν τις εργασίες στον αντιδραστήρα 2 του εργοστασίου εξαιτίας των υψηλών ποσοστών ραδιενέργειας.

Οι εργαζόμενοι εγκατέλειψαν το εργοστάσιο αφού οι τιμές ραδιενέργειας έφτασαν σε επικίνδυνα επίπεδα, αγγίζοντας τα 500 μιλισιβέρτ/ώρα, ανακοίνωσε το εθνικό παρατηρητήριο για την ασφάλεια από πυρηνικά ατυχήματα.

Σε 11 είδη λαχανικών
Πολύ υψηλότερα από τα ανώτερα επιτρεπτά όρια, είναι τα ποσοστά ραδιενέργειας, που βρέθηκαν από το υπουργείο Υγείας της Ιαπωνίας, σε 11 είδη λαχανικών, που εξετάστηκαν και προέρχονταν από την περιοχή της Φουκουσίμα.

Το πρακτορείο ειδήσεων «Τα νέα του Κιότο», που μετέδωσε την είδηση, ανέφερε ότι ανάμεσα στους τύπους των λαχανικών που ανιχνεύθηκε υψηλή συγκέντρωση ραδιενεργών ουσιών, περιλαμβάνονται, το μπρόκολο, το σπανάκι, το λάχανο και το κουνουπίδι.

Λίγο νωρίτερα, είχε μεταδώσει έκκληση του πρωθυπουργού Ναότο Καν στους πολίτες να μην καταναλώσουν

γαλακτοκομικά που προέρχονταν από περιοχές κοντά στον τόπο του πυρηνικού ατυχήματος.

Οι ρυθμιστικές αρχές των ΗΠΑ ανακοίνωσαν περιοριστικά μέτρα στην εισαγωγή μολυσμένων παρτίδων από γάλα και σπανάκι, που αποτελούν προϊόντα προερχόμενα από περιοχές της Ιαπωνίας, οι οποίες βρίσκονται κοντά στον κατεστραμμένο από το σεισμό και το τσουνάμι που ακολούθησε, πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα.

Στο μεταξύ, νέα σεισμική δόνηση μεγέθους 6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ τράνταξε την βόρειο-ανατολική Ιαπωνία τη νύχτα. Όπως ανέφερε το πρακτορείο ειδήσεων Κιότο, δεν εξεδόθη προειδοποίηση για ενδεχόμενη εκδήλωση τσουνάμι.

tanea.gr
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...