Δευτέρα 14 Μαρτίου 2011

Πυρηνικός κλοιός γύρω από την Ελλάδα

Αν στην Ιαπωνία,με την πλέον εξελιγμένη τεχνολογία αλλά κυρίως με τη νοοτροπία ότι όλα πρέπει να γίνονται τέλεια με γνώμονα την ασφάλεια,ειδικά εναντίον ισχυρών σεισμικών δονήσεων, υπήρξε πρόβλημα με τους πυρηνικούς αντιδραστήρες,τότε ποια από τις πολλές χώρες που χρησιμοποιούν πυρηνική ενέργεια μπορεί να εγγυηθεί για την ασφάλεια των αντιδραστήρων της; Καμμία.
Το χειρότερο για εμάς τους Έλληνες,είναι ότι η χώρα μας,είναι «περικυκλωμένη» από πυρηνικά εργοστάσια,πολλά από τα οποία κάθε άλλο παρά ασφαλή μπορούν να χαρακτηριστούν.

Ο «πυρηνικός χάρτης» της Ευρώπης ξεκινά από τα βόρεια σύνορά μας:

ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ: Αν και είχε υποσχεθεί ότι θα έκλεινε το πυρηνικό σταθμό του Κοζλοντούι, αυτός ακόμη δεν μπορεί να χαρακτηριστεί ασφαλής. Η Σόφια όμως ετοιμάζει νέο σταθμό στο Μπέλενε, με δύο σταθμούς συνολικής ισχύος 2 γιγαβάτ. Η γειτονική χώρα καλύπτει το 42% των αναγκών της σε ηλεκτρισμό από την πυρηνική ενέργεια.



ΤΟΥΡΚΙΑ: Τρία πυρηνικά εργοστάσια, συνολικής ισχύος 5.000 μεγαβάτ,σχεδιάζει να κατασκευάσει και να θέσει σε λειτουργία η Τουρκία μέχρι το 2023. Οι πιθανότερες τοποθεσίες είναι το Ακούγιου, απέναντι στη Ρόδο και την Κύπρο, η Σινώπη και η Ανατολική Θράκη. Ήδη η τουρκική κυβέρνηση έχει ανακοινώσει τη χωροθέτηση του πρώτου εκ των τριών σταθμών στο Ακούγιου, με στόχο να τεθεί σε λειτουργία μέχρι το 2014.

ΑΛΒΑΝΙΑ: Οι Γάλλοι που διαθέτουν τεχνολογία για τη κατακευή πυρηνικών εργοστασίων έχουν πείσει τους Αλαβανούς να κατασκευάσουν πυρηνικό σταθμό στο Δυρράχιο, σε απόσταση 100χλμ. από τα ελληνικά σύνορα.

ΡΟΥΜΑΝΙΑ: Στη Ρουμανία λειτουργεί ήδη ένα πυρηνικό εργοστάσιο στην Τσερναβόδα, με δύο αντιδραστήρες ισχύος 650 μεγαβάτ έκαστος. Σχεδιάζεται η συμπλήρωσή τους με τρεις ακόμη αντιδραστήρες των 1.000 μεγαβάτ.


ΠΓΔΜ :Σχεδιάζεται η δημιουργία δύο πυρηνικών αντιδραστήρων κοντά στον Αξιό.



ΤΣΕΧΙΑ: Στην Τσεχία λειτουργεί σήμερα ένα πυρηνικό εργοστάσιο στο Ντιουκοβάνι, με τέσσερις εν λειτουργία αντιδραστήρες, συνολικής ισχύος 1.648 μεγαβάτ. Ολοκληρώνεται επίσης η κατασκευή δύο νέων αντιδραστήρων ισχύος 1.824 μεγαβάτ. 



ΣΛΟΒΕΝΙΑ: Ένα πυρηνικό εργοστάσιο με πέντε αντιδραστήρες συνολικής ισχύος 2.040 μεγαβάτ,λειτουγεί ήδη ενώ υπό κατασκευή βρίσκονται άλλοι τρεις αντιδραστήρες, συνολικής ισχύος 1.144 μεγαβάτ.

ΟΥΓΓΑΡΙΑ :Υπάρχει ένα πυρηνικό εργοστάσιο στο Πακς με τέσσερις αντιδραστήρες συνολικής ισχύος 1.729 μεγαβάτ, που καλύπτουν το 40% σχεδόν της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας.

Και στην Ελλάδα υπάρχουν υποστηρικτές της χρήσης πυρηνικής ενέργειας .Ωστόσο αυτό που συνέβη στην Ιαπωνία,μάλλον δικαιώνει όσους αντιμετώπιζαν και αντιμετωπίζουν με σκεπτικισμό τη χρήση της πυρηνικής ενέργειας.


himaira.blogspot.com/
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...