Πέμπτη 31 Μαρτίου 2011

20 ερωτήσεις - ταμπού για το σεξ: απαντά ο δρ. Θάνος Ασκητής


«Όλα όσα θέλατε να μάθετε για το σεξ, αλλά φοβόσασταν να ρωτήσετε!». Τίτλος αγαπημένης ταινίας του Γούντι Άλεν. Εμείς δε φοβηθήκαμε και ρωτήσαμε. Και δεν υπάρχει πιο ειδικός ν’ απαντήσει από το δρ. Θάνο Ασκητή!

1. Το σεξ μέσα στο νερό είναι επικίνδυνο;
Είναι επικίνδυνο, επειδή μπορεί να πνιγούν δύο άνθρωποι. Και δυστυχώς έχουν αναφερθεί τέτοιες περιπτώσεις. Όσο και αν ακούγεται ακραίο αυτό, όταν επιχειρούμε να κάνουμε σεξ μέσα στο νερό, και κυρίως στη θάλασσα, πρέπει να πατώνουμε. Όταν πατώνουμε, δεν κινδυνεύουμε.


2. Οι γυναίκες αυνανίζονται στον ίδιο βαθμό με τους άντρες;
Όχι, οι άντρες αυνανίζονται περισσότερο. Πάντως, υπάρχουν περίοδοι στη ζωή μιας γυναίκας κατά τις οποίες μπορεί ν’ αυνανίζεται περισσότερο από έναν άντρα. Στον άντρα είναι απλώς πιο σημαντική και πιο αναγκαία αυτή η φάση της εκτόνωσης, ειδικά κατά την περίοδο της εφηβείας. Μόνο τότε ο αυνανισμός θεωρείται υγιής. Αν πάρουμε ένα κορίτσι κι ένα αγόρι στην εφηβεία, θα διαπιστώσουμε ότι ο αυνανισμός είναι πιο συνηθισμένος στο αγόρι, εξαιτίας της τεστοστερόνης αλλά και των στύσεών του οι οποίες του θυμίζουν τη διέγερσή του.

3. Τι πρέπει να προσέχουν άντρες και γυναίκες γι’ ασφαλή στοματικό έρωτα;
Αρχικά, θα πρέπει να διευκρινίσουμε πως δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος κατά την άσκηση του στοματικού έρωτα, εκτός και αν γίνει κατάποση του σπέρματος με αρκετή ποσότητα αίματος. Το αίμα μπορεί να προκύψει π.χ μετά από ρήξη αιμοφόρων αγγείων στην περιοχή του προστάτη ή σε μικρά αγγεία της ουρήθρας. Τότε, μπορεί να υπάρξει κίνδυνος για μετάδοση AIDS και διάφορων μορφών ηπατίτιδας. Γενικά, το στόμα δεν εγκυμονεί κινδύνους. Πολύς κόσμος φοβάται σεξουαλικές πρακτικές με το στόμα, γιατί θεωρεί ότι μ’ αυτό τον τρόπο μπορούν να μεταδοθούν διάφορες μολύνσεις. Κάτι τέτοιο δεν ισχύει. Απαραίτητη προϋπόθεση όμως είναι το στόμα μας να είναι υγιές. Να μην υπάρχει πρόβλημα στα δόντια, κάποια φλεγμονή στη στοματική κοιλότητα ή κάποια ανοιχτή πληγή.

4. Τα προσπερματικά υγρά μπορεί να καταστήσουν μια γυναίκα έγκυο;
Είναι εξαιρετικά σπάνιο να συμβεί κάτι τέτοιο -το ποσοστό μετά βίας φτάνει το 1%. Μια ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη ωστόσο δεν αποτρέπεται, όταν ο άντρας θεωρεί ότι ελέγχει την εκσπερμάτισή του, τραβώντας το πέος του. Στην ουσία, τα ίδια τα προσπερματικά υγρά δεν περιέχουν ποσότητα σπερματοζωαρίων ικανή να οδηγήσει σ’ εγκυμοσύνη. Είναι πολύ πιθανό, όμως, μαζί με τα προσπερματικά υγρά -και χωρίς να το καταλαβαίνει ο άντρας- να φεύγει και μια ποσότητα σπέρματος που μπορεί ν’ αφήσει μια γυναίκα έγκυο.

5. Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης επιτρέπεται το σεξ και αν ναι πόσο συχνά;
Θα λέγαμε πως όχι μόνο επιτρέπεται, αλλά επιβάλλεται! Έχει αποδειχτεί ότι είναι ό,τι καλύτερο για έναν άντρα και μια γυναίκα προκειμένου να διατηρηθεί η σχέση τους ζεστή και συντροφική. Εξάλλου η γυναίκα στην εγκυμοσύνη έχει αυξημένη σεξουαλική επιθυμία λόγω των ορμονών που εκκρίνονται περισσότερο, δηλαδή των οιστρογόνων της. Εδώ να τονίσουμε πως το σεξ κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης επιβάλλεται, εφόσον ο γυναικολόγος δεν προβάλλει αντιρρήσεις για συγκεκριμένους λόγους που καθιστούν το σεξ απαγορευτικό. Ορισμένες γυναίκες, χωρίς να τους το απαγορεύει ο γυναικολόγος τους, φοβούνται να κάνουν σεξ κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Αυτό έχει να κάνει με το φόβο τους ότι το έμβρυο σε μια τέτοια περίπτωση θα εκτεθεί σε κίνδυνο. Ο γυναικολόγος τότε μπορεί να προτείνει στο ζευγάρι σεξουαλικές στάσεις που δεν είναι επικίνδυνες

6. Η χρήση ερωτικών βοηθημάτων μπορεί να είναι επικίνδυνη;
Σαφώς, μπορεί να είναι επικίνδυνη, εφόσον τεθεί θέμα κινδύνου της υγείας μας. Τα ερωτικά βοηθήματα επιλέγονται από ενήλικες οι οποίοι μπορούν να τα χρησιμοποιούν όπως θέλουν. Σε καμία περίπτωση, όμως, δεν πρέπει ν’ απειλείται η σωματική και η ψυχική υγεία ενός ανθρώπου. Η οποιαδήποτε μορφή βίας με τη χρήση ενός βοηθήματος ή η επιβολή μιας συμπεριφοράς που στο σύντροφό μας προκαλεί δυσφορία ή άρνηση είναι σαφέστατα επικίνδυνη.

7. Οι φαντασιώσεις λειτουργούν θετικά ή αρνητικά κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής επαφής;
Κατά βάση είναι θετικές. Είναι το αλατοπίπερο της σεξουαλικής επαφής. Οφείλουμε δηλαδή να έχουμε φαντασιώσεις. Πρέπει να πούμε ότι δεν υπάρχουν αρνητικές φαντασιώσεις, υπάρχουν όμως ενοχικές. Γενικά τις φαντασιώσεις μας μπορούμε να τις εκφράζουμε κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής επαφής. Είναι σημαντικό να μιλάμε μέσα από αυτές, εφόσον βέβαια καταλαβαίνουμε ότι ο σύντροφός μας δε νιώθει αμήχανα ή άσχημα ή δεν προσβάλλεται από αυτές. Ένα ζευγάρι που είναι απελευθερωμένο δεν πρέπει να φοβάται τις φαντασιώσεις του, γιατί αυτές αποτελούν ένα πολύ σημαντικό στοιχείο της ηδονής, της διέγερσης και του οργασμού και για τα δύο φύλα.

8. Η χρήση τροφίμων κατά τη διάρκεια του σεξ κρύβει κάποιο πρόβλημα;
Οτιδήποτε μας ερεθίζει στο ερωτικό παιχνίδι είναι θετικό. Αρκεί προφανώς να μην απειλεί την υγεία. Αυτό ισχύει και για τα τρόφιμα.

9. Μπορεί ο πληρωμένος έρωτας ν’ αποτελέσει ενδεδειγμένη διέξοδο σεξουαλικής ικανοποίησης για έναν άντρα στερημένο, είτε αυτός βρίσκεται μέσα σε σχέση είτε όχι;
Εάν δε βρίσκεται μέσα σε μια σχέση, βεβαίως και μπορεί ν’ αποτελέσει διέξοδο σεξουαλικής ικανοποίησης. Είναι προτιμότερο να χρησιμοποιήσει κανείς το αγοραίο σεξ από το ν’ αυνανίζεται και ν’ απομονώνεται. Αν, όμως, ένας άντρας βρίσκεται μέσα σε μια σχέση και απευθύνεται σε κοινές γυναίκες, τότε αυτό είναι ένα πρόβλημα της σχέσης.

10. Ο ταυτόχρονος οργασμός είναι μύθος ή πραγματικότητα;
Είναι μύθος. Δεν υπάρχει ταυτόχρονος οργασμός στα δύο φύλα. Υπάρχει οργασμός της έκφρασης. Δηλαδή, μπορεί ο ένας να τελειώνει μέσα στον οργασμό του άλλου. Αυτό μπορούν να το κάνουν δύο σύντροφοι οι οποίοι μαθαίνουν να ελέγχουν την κορύφωσή τους, πλησιάζοντας κατά κάποιο τρόπο ο ένας το χρόνο του άλλου.Συμπερασματικά, δεν υπάρχει ταυτόχρονος οργασμός μέσα σε μια σεξουαλική επαφή.

11. Υπάρχει θεραπεία για τις διαταραχές του γυναικείου οργασμού;
Υπάρχουν θεραπείες ψυχολογικές -αυτές που εντάσσονται 
σ’ ένα sex therapy program- που είναι ένα είδος εκπαίδευσης της γυναίκας, ώστε να μάθει να επικοινωνεί με τα γεννητικά της όργανα και να εκφράζεται και κλειτοριδικά και κολπικά. Από εκεί και πέρα πρέπει να γίνεται και ορμονικός αλλά και γυναικολογικός έλεγχος. Δηλαδή, πέρα από την ψυχολογική θεραπεία οφείλει ένας γιατρός να ελέγξει και οργανικά τη γυναίκα. Σε ό,τι αφορά το χάπι του οργασμού που ψάχνουν για τις γυναίκες, δεν υπάρχει καμία σοβαρή επιστημονική ανακάλυψη, και ας επενδύουν πολλά χρήματα πάνω στο συγκεκριμένο τομέα πολλές φαρμακοβιομηχανίες. Μάλιστα, ήμουν κι εγώ σε μια φαρμακευτική εταιρεία στην οποία επί τρία χρόνια κάναμε προσπάθειες προς αυτήν την κατεύθυνση και καταλήξαμε στο συμπέρασμα ότι τελικά ο εγκέφαλος της γυναίκας είναι το μέγα μυστήριο! Στον άντρα, τα πράγματα είναι πιο απλά. Κι εκεί δε βρήκαμε βέβαια οργασμική λύση, αλλά βρήκαμε λύση σε ό,τι αφορά τη στυτική λειτουργία. Ουσιαστικά, οι προσπάθειες στις γυναίκες γίνονται προκειμένου να βρεθεί κάτι, ώστε ν’ αυξηθεί η ερωτική τους επιθυμία, γιατί αυτό προβάλλουν οι γυναίκες ως το μεγαλύτερο πρόβλημά τους.

12. Υπάρχει τρόπος να διαπιστώσει ένας άντρας αν μια γυναίκα με την οποία συνευρίσκεται ερωτικά φτάνει όντως σε οργασμό;
Όχι, δεν υπάρχει πάντα τρόπος. Αλλά δεν πρέπει να είναι αυτό το άγχος του άντρα. Θα πρέπει να δέχεται τη στάση της και την έκφρασή της ως μια αληθινή σεξουαλική επαφή. Δεν πρέπει ν’ αγχώνει τη γυναίκα και να τη ρωτάει συνέχεια αν έφτασε σε οργασμό. Από εκεί και πέρα, ένας άντρας που έχει σταθερή σεξουαλική επαφή με μια γυναίκα με τα χρόνια τη μαθαίνει και την καταλαβαίνει καλύτερα. Υπάρχει βέβαια και η περίπτωση μια γυναίκα να υποκρίνεται για πάρα πολλά χρόνια στο σύντροφό της ότι είχε οργασμό χωρίς αυτό να συμβαίνει. Μάλιστα, ένα ποσοστό 6 με 10% των γυναικών έχει τέτοια συμπεριφορά.

13. Υπάρχουν διαφορετικά είδη προφυλακτικών για διαφορετικές σεξουαλικές επαφές;
Ναι, υπάρχουν. Τα υγρά προφυλακτικά, τα lubricants, τα προτιμούμε σε περίπτωση πρωκτικής συνουσίας. Αυτό συμβαίνει, επειδή μέσω της ουσίας με την οποία έχουν επικαλυφθεί μειώνονται οι τριβές κι επομένως και οι πιθανότητες να σπάσει το προφυλακτικό. Αν μιλάμε για κολπική συνουσία κατά την οποία η γυναίκα εμφανίζει μια καλή, υγρή συμπεριφορά, τότε μπορούν να χρησιμοποιηθούν τα dry προφυλακτικά.

14. Αν σπάσει το προφυλακτικό κατά τη διάρκεια της ερωτικής επαφής και μείνει κομμάτι μέσα στον κόλπο υπάρχει πρόβλημα;
Βεβαίως και υπάρχει πρόβλημα, και μάλιστα σοβαρό. Πρέπει να βγει οπωσδήποτε το προφυλακτικό. Είναι ένα ξένο σώμα. Ό,τι μείνει μέσα στον κόλπο ως ξένο σώμα θα δημιουργήσει τοπική φλεγμονή ή ακόμη και σηψαιμία, θέτοντας σε κίνδυνο τη ζωή της γυναίκας. Πώς απομακρύνουμε τώρα αυτό το ξένο σώμα: Αν π.χ το προφυλακτικό έχει σπάσει και έχει μείνει κομμάτι του στο έξω τριτημόριο του κόλπου, το κομμάτι βγαίνει πολύ εύκολα. Αν έχει σπάσει πιο μέσα, τότε η γυναίκα θα πρέπει να επισκεφθεί το γυναικολόγο της.

15. Πόσο υγιές είναι ν’ αυνανίζεται κάποιος-α κατά μόνας, ενώ βρίσκεται μέσα σε μια ερωτική σχέση;
Δεν είναι καθόλου υγιές. Ο αυνανισμός είναι λάθος και απομονώνει τη σεξουαλικότητα, ενώ παράλληλα εθίζει το άτομο σε αυτιστικό σεξ. Επομένως, δεν πρέπει ν’ αυνανιζόμαστε, όταν έχουμε μία ερωτική σχέση που μας ενδιαφέρει.

16. Πόσο ασφαλές είναι το πρωκτικό σεξ;
Το πρωκτικό σεξ δεν είναι καθόλου ασφαλές. Είναι η πιο ένοχη πρακτική για μόλυνση από AIDS. Αν θέλουμε να το απολαύσουμε, το πρωκτικό σεξ είναι ασφαλές, μόνο αν γίνεται με συστηματική χρήση προφυλακτικού κάθε φορά που επιχειρείται. Ακόμα και μεταξύ των μόνιμων συντρόφων πρέπει να χρησιμοποιείται προφυλακτικό, διότι ο πρωκτός είναι γεμάτος μικρόβια και κυρίως κολοβακτηρίδια τα οποία περνούν στην ουρήθρα του άντρα και μπορούν να προκαλέσουν από ουρηθρίτιδα και προστατίτιδα, μέχρι ακόμα και στείρωση.

17. Μπορεί μια γυναίκα να φτάσει σε οργασμό με πρωκτικό σεξ;
Η απάντηση είναι «ναι», βεβαίως και μπορεί να φτάσει. Ο πρωκτός ο ίδιος όμως δεν έχει οργασμική κορύφωση. Ο πρωκτός έχει νευρικές απολήξεις και στα δύο φύλα, δηλαδή μπορεί να φέρει οργασμό και στα δύο φύλα. Όταν τώρα μια γυναίκα νιώθει ηδονή, καθώς διεγείρεται διαμέσου του πρωκτού, η οργασμική της κορύφωση είναι αντανακλαστικού τύπου: μεταδίδεται νευρογενώς από την περιοχή του πρωκτού στην κλειτορίδα ή τον κόλπο.

18. Πώς εξηγείται ότι πολλοί άντρες αρέσκονται να εκσπερματίζουν στο πρόσωπο της ερωτικής τους συντρόφου;
Αυτό έχει να κάνει με τις φαντασιώσεις, με τη σαδιστική υποταγή. Πάρα πολλά αγόρια, έφηβοι και άντρες παρακολουθούν συχνά ταινίες πορνό, οπότε αναπαράγουν τις συμπεριφορές που βλέπουν. Μια συμπεριφορά όπως αυτή που θέσατε με την ερώτησή σας γαλουχείται: εκείνη τη στιγμή ο άντρας ταυτίζεται με το σούπερ αρσενικό. Είναι ο ισχυρός, αρρενωπός άντρας που υποτάσσει τη γυναίκα. Άλλωστε, πρέπει να ξέρετε πως η πιο έντονη συμπεριφορά φαντασίωσης μέσα στη σχέση του άντρα και της γυναίκας είναι η γυναίκα - πόρνη. Είναι ένα παιχνίδι που αρέσει σε πολλούς άντρες και σε πολλές γυναίκες και δεν υπάρχει και τίποτε περίεργο σε αυτό.

19. Το μέγεθος τελικά μετράει;
Όχι, δε μετράει, αρκεί να είναι φυσιολογικό. Αν δεν είναι φυσιολογικό, μετράει. Αν υπάρχει μικροφαλλία, που σημαίνει ότι ένα πέος είναι κάτω από 10, 11 εκατοστά, πιθανότατα να δημιουργηθούν προβλήματα κατά τη σεξουαλική επαφή. Από εκεί και πέρα ό,τι έχει να κάνει με το μέγεθος του πέους είναι μύθος και αυτό πρέπει να το ξέρουμε όλοι μας. Δηλαδή ένα πέος φυσιολογικό, που κυμαίνεται από 12 έως 15 εκατοστά, είναι ένα πέος που βρίσκεται στο μέσο όρο και μπορεί να ικανοποιήσει απόλυτα μια γυναίκα. Για να το κάνουμε πιο παραστατικό, είτε ένας άντρας έχει πέος που είναι 12 εκατοστά είτε έχει ένα 22 εκατοστών η γυναίκα θα βιώσει τον ίδιο οργασμό. Πιο πολύ το μέγεθος του πέους έχει να κάνει με τις φαντασιώσεις μας, το μυαλό μας, την... περηφάνια του αντρικού πληθυσμού και το θαυμασμό των γυναικών.

20. Υπάρχει περίπτωση ανατομικής δυσαναλογίας που να επηρεάζει το σεξ; Δηλαδή, ένας άντρας με μεγάλο πέος μπορεί να δυσκολευτεί με μια γυναίκα με μικρό κόλπο και αντίστροφα;
Αυτό έχει να κάνει περισσότερο με τη φυλή. Με την κατανομή των γεννητικών οργάνων βάσει του φυλοσυνθετικού μας επιπέδου. Οι άντρες της λευκής φυλής έχουν συμβατή εικόνα με τις γυναίκες της λευκής φυλής. Εάν τώρα ένας άντρας της λευκής φυλής έρθει σε σεξουαλική επαφή με μια γυναίκα της κίτρινης φυλής, που ανατομικά διαθέτει μικρότερα σε μέγεθος γεννητικά όργανα, ενδεχομένως εκεί να υπάρξει δυσανεξία και πόνος.

BIO
O δρ. Θάνος Ε. Ασκητής είναι Νευρολόγος - Ψυχίατρος, διδάκτωρ Ψυχιατρικής Πανεπιστημίου Αθηνών, πρόεδρος του Ινστιτούτου Ψυχικής & Σεξουαλικής Υγείας, πρώην βουλευτής Αθηνών, πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Αγωγής Ψυχικής & Σεξουαλικής Υγείας. Ως μελετητής των θεμάτων σεξουαλικής έκφρασης κι επικοινωνίας στην οικογένεια, το σχολείο, τη σχέση και το γάμο, είναι ο πρώτος γιατρός που μίλησε ανοιχτά για το σεξ στην Ελλάδα ήδη από το 1987, με πλούσια αρθρογραφία σε ημερήσιες εφημερίδες και περιοδικά, αλλά και με πολλές παρουσιάσεις στο ραδιόφωνο όσο και την τηλεόραση. Την ίδια χρονιά οργάνωσε την πρώτη ημερίδα μαζί με τους συνεργάτες του για τη σεξουαλική υγεία στον άντρα και τη γυναίκα. Ο ίδιος έχει δημιουργήσει τη Συμβουλευτική Γραμμή Σεξουαλικής Υγείας. Μελετάει τον τρόπο με τον οποίο η σύγχρονη ελληνική κοινωνία αντιλαμβάνεται τη σεξουαλικότητα και σε τακτά χρονικά διαστήματα διοργανώνει συμπόσια στους επαγγελματίες Ψυχικής Υγείας. Ως πρόεδρος σήμερα στο Ινστιτούτο Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας ασχολείται με τους πέντε βασικούς τομείς της ανθρώπινης σεξουαλικότητας (παιδί - έφηβος - ενήλικας - μέση - τρίτη ηλικία). Περισσότερα στην ιστοσελίδα www.askitis.gr

agelioforos.gr
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...