Πέντε χρόνια μετά την εξαφάνιση του 11χρονου Αλεξ στη Βέροια, χτες το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης ασχολήθηκε με τα «απόνερα» της πολύκροτης υπόθεσης. Στο εδώλιο βρέθηκε ο παππούς των δύο ελληνόπουλων, που ήδη έχουν κριθεί ένοχοι από τη δικαιοσύνη, αντιμετωπίζοντας τις κατηγορίες της υπόθαλψης εγκληματία και της ψευδορκίας. Το δικαστήριο έκρινε ότι ο κατηγορούμενος γνώριζε τις πράξεις των εγγονών του και συνειδητά κατέθεσε ψέματα στις διωκτικές αρχές και του επέβαλε ποινή φυλάκισης 4,5 χρόνων, εξαγοράσιμη προς 10 ευρώ την ημέρα, ωστόσο αποφασίστηκε η έφεσή του να έχει ανασταλτικό αποτέλεσμα.




Στο δικαστήριο κλήθηκε να καταθέσει για άλλη μία φορά η μητέρα του 11χρονου. «Πέντε χρόνια μετά και δεν έχει βρεθεί ούτε ένα ίχνος από το παιδί μου. Πιστεύω ότι ο κατηγορούμενος γνώριζε και έλεγε ψέματα», είπε, μεταξύ άλλων, η μητέρα του Αλεξ, Νατέλα, αναφερόμενη στην κατάθεση με την οποία ο κατηγορούμενος βεβαίωνε ότι το βράδυ της 3ης Φεβρουαρίου 2006, ημέρα που εξαφανίστηκε ο Αλεξ, οι εγγονοί του βρίσκονταν στο σπίτι τους στη Βέροια. Στο δικαστήριο κατέθεσε και ο πατριός του 11χρονου, Δημήτρης Σιαΐνης, ο οποίος επανέλαβε τους ισχυρισμούς της συζύγου του.

Από την πλευρά του, ο παππούς των δύο ανηλίκων, που καταδικάστηκαν για το θάνατο του 11χρονου, για άλλη μία φορά επανέλαβε ότι δε γνωρίζει τίποτα για την εξαφάνιση του Αλεξ. «Ακόμη δεν μπορώ να καταλάβω γιατί έμπλεξαν τα εγγόνια μου. Τα κανάλια βγάλανε λεφτά απ' αυτήν την υπόθεση. Πληρώνανε τα παιδιά για να πούνε αυτά που είπανε», ισχυρίστηκε ο κατηγορούμενος, ο οποίος, όμως, δεν κατάφερε να πείσει το δικαστήριο.

Οι πέντε ανήλικοι το Φεβρουάριο του 2009 κρίθηκαν ένοχοι για το κακούργημα της μη σκοπούμενης θανατηφόρας σωματικής βλάβης και της περιύβρισης νεκρού, ενώ τα δύο ελληνόπουλα αρχικά είχαν οδηγηθεί σε ίδρυμα αγωγής ανηλίκων, αλλά στη συνέχεια αφέθηκαν ελεύθερα. Μάλιστα, ο συνήγορός τους έχει προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, υποστηρίζοντας ότι παραβιάστηκαν θεμελιώδη δικαιώματά τους τόσο στη δίκη όσο και στα επόμενα νομικά στάδια. Οπως υπογραμμίζεται, αυτό που κυρίως συνιστά παραβίαση των δικαιωμάτων τους είναι το γεγονός ότι δε δικάστηκαν σε δευτεροβάθμιο δικαστήριο.

agelioforos.gr