Κυριακή, 27 Φεβρουαρίου 2011

Οργισμένοι οι πολίτες ψηφίζουν τον “κανένα”

Σε δύο δημοσκοπήσεις που δημοσιεύονται σήμερα στις κυριακάτικες εφημερίδες "Εθνος" και "Realnews" αποτυπώνεται η οργή των πολιτών από την πολιτική των δύο μεγάλων κόμματων , αλλά και η απογοήτευση τους για το μέλλον, αφού το μεγαλύτερο ποσοστό πιστεύει πως δεν θα αποφύγουμε την πτώχευση  και δεν θεωρεί κανέναν καλύτερο για πρωθυπουργό. Σας παρουσιάζουμε και τις δύο δημοσκοπήσεις.

Η δημοσκόπηση MRB
Σε απόσταση αναπνοής βρίσκονται πλέον τα δύο μεγάλα κόμματα. Ωστόσο τα συνολικά ποσοστά τους δεν ξεπερνούν το 50%. Την μεγάλη πτώση του ΠΑΣΟΚ δεν εκμεταλλεύεται η ΝΔ η οποία ωστόσο παραμένει σταθερή στα ποσοστά της. Σύμφωνα με την δημοσκόπηση της MRΒ για την Realnews το ΚΚΕ ενισχύεται το ΛΑ.Ο.Σ κρατάει τα ποσοστά του, ο ΣΥΡΙΖΑ μπαίνει οριακά, η Ντόρα Μπακογιάννη και ο Φώτης Κουβέλης μένουν εκτός βουλής ενώ η αδιευκρίνιστη ψήφος συγκεντρώνει πολύ υψηλά ποσοστά. Στην παράσταση νίκης το ΠΑΣΟΚ διατηρεί σαφές προβάδισμα έναντι της ΝΔ καθώς οι ερωτηθέντες σε μεγάλο ποσοστό εκτιμούν πως θα κερδίσει τις εκλογές το κυβερνών κόμμα.  Οι πολίτες δεν επιθυμούν μια ενδεχόμενη υποψηφιότητα του Κώστα Καραμανλή για την προεδρία της Δημοκρατίας σε ποσοστό 67,2% . Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός πως αρνητικοί σε αυτό το ενδεχόμενο είναι 4 στους 10 ψηφοφόρους της ΝΔ.  Συγκεκριμένα, η  διαφορά μεταξύ ΠΑΣΟΚ-ΝΔ είναι πλέον μόλις 1,9% με τη ΝΔ να κρατάει ενα σταθερό ποσοστό και το ΠΑΣΟΚ να χάνει.  Το ΠΑΣΟΚ 23, 2% και ΝΔ 21, 3 %. Αξιοσημείωτον είναι το γεγονός, πως το 27% των πολιτών δηλώνει αναποφάσιστο στη ψήφο του σε ενδεχόμενο πρόορων εκλογών. Σε ερώτηση για το ποιός είναι ο καταλληλότερος πρωθυπουργός ο "κανένας" έχει ποσοστό 41,2% ,ο πρωθυπουργός, ο Γ. Παπανδρέου συγκεντρώνει το 31,7% και ο Αν. Σαμαράς το 25,1%,  Τα ποσοστά στα υπόλοιπα κόμματα έχουν ως εξής: ΚΚΕ 9%, ΛΑΟΣ 5,6%, ΣΥΡΙΖΑ 3%, ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ- ΠΡΑΣΙΝΟΙ 2,7%, ΔΗΣΥ 2,2%, ΔΗΜΑΡ 2,2%, ΑΛΛΟ ΚΟΜΜΑ 4% και η αδιευκρίνιστη ψήφος φθάνει το 26,8%. Στην έρευνα δεν γίνεται αναγωγή της αδιευκρίνιστης ψήφου.

Η Δημοσκόπηση της Marc
Σύμφωνα με την τηλεφωνική πανελλαδική έρευνα της εταιρείας Marc για το «Εθνος της Κυριακής», σε δείγμα 2.003 νοικοκυριών, και σε ένα χρονικό διάστημα «θερμό» σε πολιτικά γεγονότα, καταγράφεται η έντονη δυσαρέσκεια των πολιτών τόσο στην κυβερνητική πολιτική όσο και στη στάση τους απέναντι στο μνημόνιο.
Διαφορά 4,6% υπέρ του ΠΑΣΟΚ στην πρόθεση ψήφου και με αναγωγή 6,1% δίνει δημοσκόπηση της MARC. Συγκεκριμένα, το ΠΑΣΟΚ συγκεντρώνει 26,1%, η ΝΔ 21,5% , το ΚΚΕ 7,9%, το ΛΑΟΣ 5,9%, ο ΣΥΡΙΖΑ 3,5%, η ΔΗΣΥ 3,3%, η ΔΗ.ΑΡ. 2,8%, οι Οικολόγοι - Πράσινοι 2,9% ενώ η αδιευκρίνηστη ψήφος (ακυρο-λευκό-αποχή-αναποφάσιστοι) φθάνει το 22,3%. Άλλο κόμμα δηλώνει ότι θα ψηφίσει το 3,8%.
Στο βαρόμετρο δημοτικότητας των πολιτικών αρχηγών πτώση, σε σχέση με την προηγούμενη μέτρηση εμφανίζουν όλοι οι πρόεδροι των κομμάτων.
Είναι χαρακτηριστικό ότι σε σχετικό ερώτημα για το «ποια φράση αποδίδει καλύτερα τη στάση σας απέναντι στην κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου», αυτό που κυριαρχεί είναι η απογοήτευση και η... οργή.
Σχεδόν τέσσερις στους δέκα πολίτες, το 38,4%, εκτιμά ότι δεν χρειαζόταν να συμφωνηθεί κανένα μνημόνιο με εμπλοκή μάλιστα του ΔΝΤ, ενώ το 13,9% πιστεύει ότι το συγκεκριμένο μνημόνιο είναι απαράδεκτο και επιβάλλει σκληρή και άδικη πολιτική. Σημειώνεται ότι μόνο το 18,4% θεωρεί απαραίτητο το μνημόνιο, ενώ το 28,3% υιοθετεί τη θέση ότι ήταν μεν απαραίτητο, αλλά ορισμένες προβλέψεις του θα μπορούσαν να είναι πιο ήπιες.
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι πλέον αρνητικοί στη συμφωνία για μνημόνιο και εμπλοκή του ΔΝΤ καταγράφονται οι ψηφοφόροι του ΚΚΕ αλλά και της Νέας Δημοκρατίας με ποσοστά που φτάνουν κοντά στο 55%.
Στο ερώτημα εάν θα μπορέσει η Ελλάδα να ξεπεράσει την κρίση - έστω και εάν θα χρειαστούν περισσότερα χρόνια λιτότητας- ή δεν θα αποφύγουμε τη χρεοκοπία οι γνώμες είναι μοιρασμένες στα δύο. Το 48,9% λέει «ναι», ενώ το 46,7% «όχι» με την υποσημείωση ωστόσο ότι τον Ιανουάριο αυτοί που υποστήριζαν ότι «θα τα καταφέρουμε» ήταν πολύ περισσότεροι - ποσοστό 55,6%.
Και εδώ τα μεγαλύτερα ποσοστά μεταξύ των ψηφοφόρων που πιστεύουν ότι δεν θα αποφύγουμε τη χρεοκοπία είναι της Νέας Δημοκρατίας 56% και του ΚΚΕ 59,3%.
Πάντως, η πλειονότητα των πολιτών -έξι στους δέκα ερωτώμενους- θεωρούν επιβεβλημένες τις αλλαγές στο Δημόσιο, στις εργασιακές σχέσεις και στο άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων.
Αν και σε αυτό το ερώτημα έχει αυξηθεί το ποσοστό όσων θεωρούν ότι οι αλλαγές πρέπει να εμποδιστούν (33,2%).
Στην «ανθρωπογεωγραφία» αυτού του ερωτήματος το 42,4% που πιστεύει ότι χρειάζονται απεργίες ανήκει στις ηλικίες 18 - 34 ετών, σε σχέση με την επαγγελματική ιδιότητα μεγαλύτερο ποσοστό είναι στους δημόσιους υπαλλήλους (45,2%), ενώ στην πολιτική αυτο-τοποθέτηση το 42,4% δηλώνει ότι στηρίζει τη Δεξιά.
Πιο κοντά στις θέσεις του «κανένα» οι πολίτες
Ο «κανένας» είναι στην πρώτη θέση του ερωτήματος: «Ποιου πολιτικού αρχηγού οι θέσεις είναι πιο κοντά στις δικές σας;». Το 32,8% εκτιμά ότι κανένας πολιτικός αρχηγός δεν μπορεί να αντιμετωπίσει τα μεγάλα προβλήματα της χώρας, δείγμα της στάσης των ψηφοφόρων απέναντι στο κομματικό σύστημα. Ετσι μόνο το 27% εμπιστεύεται τον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου και το 16,4% τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, Αντώνη Σαμαρά. Πάνω από τα εκλογικά ποσοστά που δίνει η μέτρηση της Marc για τον ΛΑΟΣ είναι ο πρόεδρος του κόμματος Γιώργος Καρατζαφέρης, ενώ ιδιαίτερα χαμηλά και στην τελευταία θέση είναι ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς, Φώτης Κουβέλης.
newscode.gr
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...