Παρασκευή 15 Απριλίου 2011

Πακέτο τολμηρών αποκρατικοποιήσεων με έμφαση σε ΟΤΕ και ΔΕΗ


Προς τη διάθεση ποσοστού από 10% ως 17% της ΔΕΗ εντός του 2012 εκτιμάται ότι κινείται η κυβέρνηση
Το πρόγραµµα που έχει διαµορφώσει το υπουργείο Οικονοµικών προβλέπει την πώληση ποσοστού 10% (ίσως και ελαφρά υψηλότερου) του ΟΤΕ φέτος και µικρού ποσοστού της ∆ΕΗ το 2012, ενώ σειρά παίρνει και ο ΟΠΑΠ από το 2012, αφού προηγουµένως ανανεωθούν οι συµβάσεις αδειών για την αύξηση της αξίας του.

Σε ό,τι αφορά ειδικότερα τον ΟΤΕ, από το 20% που ελέγχεται από το Δημόσιο (16% συν 4% του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ), μπορεί να πωληθεί ποσοστό έως και 13% στην Deutsche Telekom. Στόχος είναι να παρεμείνει ένα ποσοστό 5% υπό τον δημόσιο έλεγχο, ώστε να υπάρχει το δικαίωμα βέτο σε κρίσιμες αποφάσεις του Οργανισμού.

H γερμανική εταιρεία ελέγχει το 30% μετά και την πώληση επιπλέον 5% τον καλοκαίρι του 2009. Με βάση τη συμφωνία Δημοσίου - DT, μέχρι τα τέλη του 2011 το 10% θα διατεθεί σε τιμή που θα διαμορφωθεί από το μέσο όρο της τιμής κλεισίματος της μετοχής τον τελευταίο μήνα, συν ένα υπερτίμημα 15%.

Τα έσοδα για το Δημόσιο υπολογίζονται στα 400 εκατ. ευρώ περίπου.

Για τη ΔΕΗ εκτιμάται ότι ο σχεδιασμός προβλέπει την πώληση ποσοστού 10% έως 17%.

Για τις ΕΥΠΑΔ και ΕΥΑΘ, προβλέπεται μια μορφή σύμβασης παραχώρησης σε ιδιώτες που θα αποφέρει έσοδα στο Δημόσιο

Το φετινό πρόγραµµα αποκρατικοποιήσεων περιλαµβάνει την παράταση της σύµβασης του αεροδροµίου «Ελ. Βενιζέλος», την πώληση της ∆ΕΠΑ, τη Λάρκο, την ΤΡΑΙΝΟΣΕ, το Κρατικό Λαχείο, την επαναφορά του Ξυστού και τον Ο∆ΙΕ.

Για την περίοδο 2011-2013 το πρόγραµµα προβλέπει την άντληση εσόδων 15 δισ. ευρώ καθώς και τη δυνατότητα άντλησης 50 δισ. ευρώ σε µεταγενέστερο στάδιο και υπό προϋποθέσεις που αφορούν την άρση των εµποδίων στην αξιοποίηση των ακινήτων του ∆ηµοσίου.

Ερωτηματικά υπάρχουν για την τύχη των ΕΛΠΕ και συγκεκριμένα για το 34,4% που ελέγχει το κράτος, ενώ για ΟΛΠ και ΟΛΘ αναμένεται περαιτέρω αποκρατικοποίηση εντός του 2012.

Newsroom ΔΟΛ
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...