Σάββατο 2 Απριλίου 2011

Στερνό αντίο στον μεγάλο Ιάκωβο Καμπανέλλη

- Στο Δεύτερο Νεκροταφείο η ταφή του ''πατριάρχη'' του θεάτρου
- Συγγενείς, φίλοι και πλήθος κόσμου τον αποχαιρετούν σήμερα
- ''Έφυγε'' την Τρίτη σε ηλικία 89 ετών από νεφρική ανεπάρκεια
- To Newsit είναι εκεί με ρεπορτάζ και φωτογραφίες

“Τελευταία πράξη” για τον Ιάκωβο Καμπανέλλη το μεσημέρι του Σαββάτου. Συγγενείς, φίλοι και συνοδοιπόροι στην Τέχνη αποχαιρετούν έναν από τους μεγαλύτερους και πιο αγαπητούς δημιουργούς του 20ου αιώνα.


Η κηδεία τελείται αυτή την ώρα στον Ιερό Ναό Αγίας Ζώνης της Κυψέλης ενώ η ταφή θα γίνει στο Β' Νεκροταφείο. Οι συγγενείς του ζήτησαν αντί για στεφάνια, να διατεθούν χρήματα στους “Γιατρούς Χωρίς Σύνορα”.

Ο “πατριάρχης του ελληνικού θεάτρου” όπως τον είχαν χαρακτηρίσει, άφησε την τελευταία του πνοή σε ηλικία 89 ετών την περασμένη Τρίτη μετά από νοσηλεία με νεφρική ανεπάρκεια.



Ο Μανώλης Γλέζος έξω από την εκκλησία
Ο Μανώλης Γλέζος έξω από την εκκλησία

Ο Γιάννης Βούρος στην κηδεία
Ο Γιάννης Βούρος στην κηδεία

Ο Ιάκωβος Καμπανέλλης γεννήθηκε στη Νάξο το 1922. Το 1935 έρχεται στην Αθήνα με τους γονείς του. Η οικογένεια εγκαθίσταται στη Νίκαια. Από μικρός είχε ιδιαίτερη έφεση και αγάπη για το διάβασμα. Αγόραζε και “ρουφούσε” βιβλία από παλαιοβιβλιοπωλεία ενώ το βράδυ φοιτούσε σε Τεχνική Σχολή, για να μπορέσει να βοηθήσει την οικογένειά του.

Οργανώθηκε στην Αντίσταση κατά των Γερμανών και συνελήφθη το 1943 από τις κατοχικές δυνάμεις. Μεταφέρεται στο στρατόπεδο συγκέντρωσης Μαουτχάουζεν της Αυστρίας όπου θα περάσει πάνω από δύο χρόνια. Είναι από τους  επιζήσαντες του ναζιστικού στρατοπέδου, όταν αυτό απελευθερώνται το 1945.

Όταν επιστρέφει στην Ελλάδα μαγεύεται από τις παραστάσεις του Καρόλου Κουν στο θέατρο Τέχνης. Το πρώτο θεατρικό έργο του ήταν ο “Χορός πάνω στα στάχυα” που παρουσιάστηκε στο θέατρο “Διονύσια” της Καλλιθέας. Ακολούθησαν δεκάδες θεατρικά, όπως “Η Στέλλα με τα κόκκινα γάντια”, η “Έβδομη ημέρα της Δημιουργίας”, η “Αυλή των Θαυμάτων”, το “Παραμύθι χωρίς όνομα”, η “Γειτονιά των Αγγέλων”, το “Μεγάλο μας Τσίρκο”, “Ο Εχθρός λαός”.

newsit.gr
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...