Παρασκευή 1 Απριλίου 2011

Πως ξεκίνησαν τα ψέματα της Πρωταπριλιάς!


Η Πρωταπριλιά γιορτάζεται σε όλο τον κόσμο κάθε χρόνο με τη συνηθισμένη πρακτική των πρωταπριλιάτικων ψεμάτων, ενώ κατά τη διάρκεια της, οι άνθρωποι κάνουν φάρσες ο ένας στον άλλον.  Μαθητές, καθηγητές, παιδιά, γονείς, συγγενείς και φίλοι, όλοι προσπαθούν να ξεγελάσουν τα άτομα του περιβάλλοντος τους.
Η παλαιότερη αναφορά που συνδέει την 1η Απριλίου με τα πρακτικά αστεία, καταγράφεται στις ιστορίες του Κάντερμπουρι του Chaucer.



Αρκετοί συγγραφείς πιστεύουν ότι η επαναφορά της 1ης Ιανουαρίου σαν την πρώτη μέρα του χρόνου, το 16ο αιώνα, είναι υπεύθυνη για τη δημιουργία της γιορτής της πρωταπριλιάς.

Ας τα πάρουμε όμως από την αρχή. Τον Μεσαίωνα, η πρωτοχρονιά εορταζόταν στις 25 Μαρτίου, στις περισσότερες ευρωπαϊκές πόλεις.

Σε μερικές περιοχές της Γαλλίας, οι εορτασμοί της πρωτοχρονιάς κρατούσαν μια ολόκληρη εβδομάδα και έτσι τελείωναν την 1η Απριλίου.

Είναι πιθανόν λοιπόν, όταν θεσπίστηκε η 1η Ιανουαρίου ως πρωτοχρονιά, αυτοί που γιόρταζαν τη συγκεκριμένη ημερομηνία να κορόιδευαν όσους θεωρούσαν ότι η πρώτη μέρα του έτους ήταν η Πρωταπριλιά.

Η χρήση της 1ης Ιανουαρίου ως της πρώτης μέρας του έτους, καθιερώθηκε επίσημα το 1564.

cosmo.gr
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...