Παρασκευή 15 Απριλίου 2011

Ευθύνες σε γιατρούς για τους 13 που τυφλώθηκαν


ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΒΑΣΙΛΗΣ ΚΥΡΙΑΚΟΥΛΗΣ
Ως ύποπτοι τέλεσης του αδικήματος της πρόκλησης σωματικής βλάβης από υπόχρεο κατά συρροή θα κληθούν να καταθέσουν το επόμενο διάστημα γιατροί και νοσηλευτές της οφθαλμολογικής ιδιωτικής κλινικής των Σερρών όπου τον περασμένο Ιούνιο χειρουργήθηκαν 13 ασθενείς, οι οποίοι στη συνέχεια προσβλήθηκαν από μικρόβιο και έχασαν την όρασή τους.



Η Εισαγγελία πρόσφατα παρέλαβε το πόρισμα των επιθεωρητών Υγείας, στο οποίο περιγράφονται οι συνθήκες κάτω από τις οποίες οι ασθενείς προσβλήθηκαν από το μικρόβιο και επισημαίνονται παραλείψεις που διαπιστώθηκαν. Σύμφωνα με το πόρισμα, οι 13 ασθενείς, οι οποίοι είχαν υποβληθεί σε επέμβαση καταρράκτη, προσβλήθηκαν από το μικρόβιο της ψευδομονάδας, η οποία, όπως υπογραμμίζεται, «παρομοιάζει ως προς τα χαρακτηριστικά της με νοσοκομειακό στέλεχος και όχι του περιβάλλοντα χώρου. Ο τύπος της είναι τόσο ανθεκτικός που δεν είναι συνήθης ακόμη και στα νοσοκομεία».

Και οι 13 ασθενείς, που διαμένουν σε διάφορες περιοχές του νομού Σερρών, χειρουργήθηκαν κατά το διήμερο 22 και 23 Ιουνίου του 2010 και οι περισσότεροι διακομίστηκαν μέσα στα επόμενα 24ωρα σε κέντρα υγείας της περιοχής και στο Νοσοκομείο Σερρών με πόνους και φλεγμονή. Ωστόσο στη συνέχεια η κατάσταση της υγείας τους επιδεινώθηκε και διακομίστηκαν τελικά όλοι στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ.

Ωστόσο στο πόρισμα των επιθεωρητών Υγείας δεν προσδιορίζεται το σημείο του χειρουργείου από το οποίο προήλθε το μικρόβιο, με αποτέλεσμα η εισαγγελέας Σερρών να ζητήσει να δοθεί πρόσθετη κατάθεση, προκειμένου να διευκρινιστεί το συγκεκριμένο θέμα. Πάντως στο πόρισμα αποδίδονται ευθύνες ως προς την προβλεπόμενη λειτουργία του χειρουργείου της κλινικής. «Τα παράθυρα στις χειρουργικές αίθουσες δεν εξασφαλίζουν άσηπτες συνθήκες, δεν ακολουθούνται οι οδηγίες των εταιριών αλλά και το νομικό πλαίσιο σχετικά με τη συντήρηση του εξοπλισμού», σημειώνεται μεταξύ άλλων στο πόρισμα. Τα κενά στις διαδικασίες για την εξασφάλιση της αποστείρωσης στην ιδιωτική κλινική των Σερρών είχαν διαπιστωθεί και από την ομάδα ελέγχου που συστάθηκε για τη διερεύνηση του θέματος.

Εκτός των άλλων οι επιθεωρητές Υγείας διαπίστωσαν ότι στη συγκεκριμένη κλινική εργάζονταν και γιατροί δημόσιων νοσοκομείων και για το λόγο αυτό διαβίβασαν το πόρισμα στους ιατρικούς συλλόγους Σερρών και Θεσσαλονίκης. Στο πλαίσιο της έρευνας που έχει διαταχθεί από την εισαγγελέα Σερρών Ιωάννα Κατσή, θα κληθούν να καταθέσουν οι ασθενείς και συγγενείς τους, οι οποίοι έχουν ήδη προσφύγει στη Δικαιοσύνη εναντίον των υπευθύνων της κλινικής.

agelioforos.gr
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...