Τρίτη 8 Μαρτίου 2011

Θεσσαλονίκη: Καφές, ιδέες και πρωτοπορία


«Ας καθιερώσουμε στο εξής ένα σταθερό σημείο ανοιχτών και περιοδικών συναντήσεων μεταξύ επιχειρηματιών, επενδυτών ή και οποιουδήποτε ενδιαφερόμενου, σε ένα εντελώς ανεπίσημο περιβάλλον». Αυτό έγραψε στο μπλογκ του ο Saul Klein πριν από τέσσερα χρόνια και, κάπως έτσι, ξεκίνησε η ιστορία του «Open Coffee» σε όλο τον κόσμο. Η Θεσσαλονίκη δε θα μπορούσε να λείπει από τον κατάλογο των πόλεων που έχουν το δικό τους ραντεβού με την πρωτοπορία και την καινοτομία κάθε τρίτη Τρίτη του μήνα.



Περισσότεροι από διακόσιοι Θεσσαλονικείς δίνουν κάθε φορά το «παρών» στις συναντήσεις του «Open Coffee», που είναι ανοιχτές σε όλους. Κάθε τρίτη Τρίτη του μήνα, νέοι -και όχι μόνο- Θεσσαλονικείς μοιράζονται τις ιδέες τους, πίνοντας καφέ και συνθέτουν ένα δίκτυο ανθρώπων το οποίο αποκτά όλο και μεγαλύτερη δυναμική.

Αυτό είναι με δυο λόγια το «Open Coffee». Η ιδέα, που ξεκίνησε από το Λονδίνο το 2007, σύντομα έφτασε στη Θεσσαλονίκη, ενώ τον τελευταίο χρόνο έχει αποκτήσει μεγάλη απήχηση. Στην πρώτη συνάντηση του 2010, οι συμμετέχοντες έφταναν περίπου τους εξήντα, ενώ στην τελευταία συνάντηση, πριν από περίπου ένα μήνα, ξεπέρασαν τους διακόσιους. Το συντονισμό του «Open Coffee» έχουν αναλάβει ο Γιώργος Γάτος, οικονομολόγος, με ειδίκευση στην ανάπτυξη επιχειρήσεων, και ο Απόστολος Κρητικός, ερευνητικός συνεργάτης ΑΠΘ. Η επόμενη συνάντηση έχει προγραμματιστεί για την Τρίτη 15 Μαρτίου, ενώ οι συντονιστές βρίσκονται ακόμη σε αναζήτηση χώρου, εξαιτίας της μεγάλης προσέλευσης.

Ξεκινώντας από το μηδέν

Σε κάθε συνάντηση, είναι προγραμματισμένες τρεις με πέντε παρουσιάσεις καινοτόμων ή πρωτοποριακών ιδεών, ενώ, στη συνέχεια, ακολουθούν καφές ή ποτό και συζήτηση. Ετσι κάπως περιγράφουν το «Open Coffee» οι συντονιστές του.

«Ξεκίνησε ως μια προσπάθεια να ενώσουμε ανθρώπους της πόλης που διαθέτουν είτε την τεχνογνωσία, είτε την εμπειρία, είτε τα χρήματα και θέλουν να επενδύσουν κάπου. Πρόκειται κυρίως για νέους ανθρώπους που θέλουν να δημιουργήσουν κάτι από το μηδέν. Είδαμε όλοι το μοντέλο του Δημοσίου να πεθαίνει. Σήμερα, αιμορραγεί και ο ιδιωτικός τομέας. Κανένας δεν είναι πια ασφαλής και πολλά νέα παιδιά δεν ξέρουν τι να κάνουν με το πτυχίο τους», σημειώνει ο κ. Κρητικός.

Οι πρώτοι που συμμετείχαν στις συναντήσεις ήταν απόφοιτοι Πληροφορικής και, γενικότερα, τεχνολογικά καταρτισμένα άτομα. Σήμερα, όμως, η γκάμα των συμμετεχόντων είναι μεγάλη, αφού στο «Open Coffee» μπορεί να συναντήσει κανείς από συμβούλους επιχειρήσεων, δικηγόρους και λογιστές μέχρι ερευνητές, προγραμματιστές και αρχιτέκτονες. Η βασική φιλοσοφία είναι η προώθηση νέων ιδεών και νέων ανθρώπων από διάφορους χώρους, όπως εξηγεί ο κ. Γάτος. «Πολλοί άνθρωποι που γνωρίστηκαν σε κάποια από τις συναντήσεις μας κρατούν επαφή και εκτός του ''Open Coffee''. Αυτό είναι, κατά τη γνώμη μου, εξαιρετικά σημαντικό. Φέρνουμε κοντά ανθρώπους με ιδέες και ανθρώπους που θέλουν να επενδύσουν πάνω στις ιδέες αυτές. Την προηγούμενη χρονιά δημιουργήθηκε μια παρέα, που κοντεύει πλέον να γίνει κοινότητα. Φέτος, θέλουμε να δούμε να στήνονται διάφορες δουλειές και, για τον τρίτο χρόνο, ευελπιστούμε σε ένα πιο απτό αποτέλεσμα», προσθέτει.

Οι συναντήσεις γίνονται συνήθως σε μεγάλο ξενοδοχείο της πόλης. Εξαιτίας, όμως, της μεγάλης προσέλευσης στο τελευταίο «Open Coffee», οι συντονιστές αναζητούν ακόμη τον τόπο συνάντησης. Πρόσφατα δέχτηκαν πρόταση ώστε οι συναντήσεις να γίνονται στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του νέου δημαρχιακού μεγάρου. «Επίσης, υπάρχει και το ''THERMI LINK'', ένας χώρος για εκείνους που θέλουν να δουλέψουν πιο δομημένα και οργανωμένα πάνω στις ιδέες τους, πέρα από το ''Open Coffee''», προσθέτει ο κ. Γάτος.

Περισσότερες πληροφορίες στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.opencoffee.gr.

agelioforos.gr
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...