Πρόθεση ψήφου στο Νομό Θεσσαλονίκης
Περίπου το µισό εκλογικό σώµα (αθροιστικά 47,3%) δεν επιλέγει αυτή τη στιγµή κάποιο κοµµατικό σχηµατισµό, αλλά παραµένει είτε αναποφάσιστο (24,2%) είτε στέκεται απορριπτικά απέναντι στο υφιστάµενο κοµµατικό σύστηµα (επιλέγει αποχή ή ψηφίζει άκυρο/λευκό σε ποσοστό 22,5%). Σε επίπεδο πρόθεσης ψήφου, δεν υπάρχουν πλέον «µεγάλα» κόµµατα αλλά «µικροµεσαία», καθώς το κυβερνών κόµµα προηγείται µε 16,8% και η αξιωµατική αντιπολίτευση συγκεντρώνει 12,1%... Η αποσάθρωση της εκλογικής βάσης των δύο µεγάλων κοµµάτων αγγίζει πλέον και το σκληρό πυρήνα των ψηφοφόρων τους, αυτούς που διαχρονικά τα στήριξαν ακόµη και στις πλέον δύσκολες φάσεις τους από τη µεταπολίτευση και µετά…


Είναι προφανές ότι αυτή τη στιγµή (και πλέον µε τη ρευστότητα που κατα-γράφεται κανείς δεν πρέπει να θεωρεί αυτές τις καταγραφές ως µακροπρόθεσµα σταθερές) η Νέα Δηµοκρατία δεν καρπώνεται τη διογκούµενη δυσφορία και την απογοήτευση από την κυβέρνηση, αντιθέτως βλέπει την εκλογική της δύναµη να συρρικνώνεται, καθώς οι υπόλοιποι της «πολυκατοικίας» δείχνουν να τα πηγαίνουν σχετικά «καλά»: ο ΛΑΟΣ κρατάει και µάλλον αυξάνει την επιρροή του και η Δηµοκρατική Συµµαχία της κ. Μπακογιάννη «φλερτάρει» πλέον σαφώς µε το όριο του 3%, απο-σπώντας κρίσιµες ψήφους από τη Νέα Δηµοκρατία.

Η συσπείρωση του ΠΑΣΟΚ βρίσκεται στο 42% και της ΝΔ στο 30%. Το ενθαρρυντικό για το ΠΑΣΟΚ (αν µπορεί να βρει κανείς θετικό στοιχείο µέσα σ’ αυτόν το ορυµαγδό!) είναι ότι οι απώλειές του προς άλλα κόµµατα είναι αθροιστικά µόλις 10%, καθώς η µεγάλη µάζα (48%) των ψηφοφόρων του έχει µετακινηθεί στην γκρι ζώνη των αναποφάσιστων και της απορριπτικής ψήφου. Αντίστοιχα, η ΝΔ παρουσιάζει µεγαλύτερες απώλειες προς άλλα κόµµατα σε σχέση µε το ΠΑ-ΣΟΚ (18%), αλλά κι εδώ το µεγαλύτερο µέρος (52%) παραµένει στην γκρι ζώνη. Χαρακτηριστικό της απαξίωσης των δύο κυρίαρχων κοµµάτων είναι ότι, παρά τη ρευστότητα, είναι ανύπαρκτες οι µετα-κινήσεις ψηφοφόρων του ενός προς το άλλο! Αλλη µια απόδειξη ότι οι ψηφοφόροι τους (που παραδοσιακά επιλέγουν κόµµατα εξουσίας, επιλέγουν δηλαδή κυβερνητική λύση) δεν θεωρούν πλέον τα κόµµατα αυτά ικανά να δώσουν λύσεις στα προβλήµατα και «ψάχνονται»…

Στο χώρο των µικρότερων κοµµάτων, το ΚΚΕ καταγράφει άνοδο και όλα δείχνουν ότι έχει – σεµνά – εκλογικά κέρδη από τη γενικότερη κατάσταση. Είναι το µοναδικό κόµµα του οποίου η συσπείρωση ξεπερνάει το 60% και εισπράττει δυσαρέσκεια τόσο από το ΠΑΣΟΚ όσο και από τη ΝΔ. Ο ΛΑΟΣ δείχνει να ισχυροποιείται και πάντως έχει παγιώσει τη δύναµή του και τη θέση του στο πολιτικό σκηνικό, η επικαιρότητα δε (το θέµα των µεταναστών και η άγρια δολοφονία των άτυχων αστυνοµικών της οµάδας ΔΙΑΣ στην Αθήνα) φαίνεται να τον πριµοδοτεί, καθώς άπτεται της βασικής θεµατολογίας της ατζέντας του κόµµατος. Προβλήµατα έχει ο ΣΥΡΙΖΑ, καθώς η νεοσύστατη Δηµοκρατική Αριστερά του κ. Κουβέλη «τσιµπάει» ποσοστά και δείχνει να έχει δυνατότητες εισόδου στη Βουλή, αφαιρώντας όµως κρίσιµες ψήφους από το ΣΥΡΙΖΑ και φέρνοντάς τον σε δύσκολη θέση…

Αν και όλα τα µαθηµατικά µοντέλα προβλέψεων του παρελθόντος πρέπει να χρησιµοποιούνται πλέον µε µεγάλη επιφύλαξη εν µέσω τέτοιας ρευστότητας και µε το µισό εκλογικό σώµα µετέωρο, µια σχετική εκτίµηση για το εκλογικό αποτέλεσµα στο νοµό Θεσσαλονίκης, αν οι εκλογές διεξάγονταν σήµερα, δείχνει ότι το ΠΑΣΟΚ θα ήταν στην πρώτη θέση µε ποσοστό περί το 33% και η ΝΔ στη δεύτερη µε ποσοστό περί το 25%. Το ΚΚΕ θα κατέγραφε σηµαντική άνοδο µε το ποσοστό του να σηµειώνεται διψήφιο (~11%), ενώ ανοδικά θα κινούνταν και ο ΛΑΟΣ (~9%-10%). Αντιθέτως, σε δυσχερή θέση θα βρισκόταν ο ΣΥΡΙΖΑ (3%-4%) και ελαφρά ενισχυµένοι θα εξέρχονταν οι Οικολόγοι Πράσινοι µε ποσοστό περί το 4%. Στα όρια της εκπροσώπησης στο Κοινοβούλιο θα κινούνταν τα νεοσύστατα κόµµατα της κ. Μπακογιάννη και του κ. Κουβέλη. Οι προβλέψεις αυτές αφορούν το νοµό Θεσσαλονίκης και σε καµιά περίπτωση δεν πρέπει να προβάλλονται αυτούσιες σε πανελλαδικό επίπεδο. Το εντυπωσιακότερο όλων, ωστόσο, είναι το ποσοστό των µικρότερων «εξωσυστηµικών» κοµµάτων: µε τα σηµερινά δεδοµένα και µε βάση τη συγκεκριµένη έρευνα, το ποσοστό τους θα έφτανε αθροιστικά στο 9%, χαρακτηριστικό της αποστροφής του εκλογικού σώµατος για το κοµµατικό κατεστηµένο…

agelioforos.gr