Τρίτη, 8 Μαρτίου 2011

Η ΔΙΑΤΡΟΦική αξία του ΚΑΡΟΤΟΥ


images (1)
To καρότο διακρίνεται σε 3 χρώματα,κίτρινο-λευκό-πορτοκαλί, ανάλογα απο το είδος της ρίζας του.
To καρότο, αν κ έχει γλυκιά γεύση, αποδίδει μόλις 40 θερμίδες(kcal) ανα 100γρ.
Θεωρείται ιδανικό ως προς τη κατανάλωση του ως αποκλειστικό σνακ ή ως συνοδευτικό .

Εμφανίζει ιδιαίτερες θεραπευτικές ιδιότητες , μια εξ’αυτών η πιο γνωστή, είναι η προστασία του δέρματος απο την αρνητική επίδραση της ηλιακής ακτινοβολίας .
Όμως, το καρότο δεν προσφέρει μόνο υγεία στο δέρμα. Η ένταξη του καρότου στο διαιτολόγιο, ενδέχεται να εμφανίσει θετική συμβολή έναντι των καρδιαγγειακών παθήσεων , της υπέρτασης, των λοιμώξεων του
ανοσοποιητικού και στη νόσο του σακχαρώδους διαβήτη και της νεφροπάθειας .
To καρότο, λόγω της υψηλής περιεκτικότητας σε β-καροτίνη, συνθέτει την βιταμίνη Α, η οποία προστατεύει το συκώτι απομακρύνοντας τα λίπη και τη
χοληστερόλη .
Επίσης, προστατεύει τον ανθρώπινο οργανισμό απο το καρκίνο του
αναπνευστικού λόγω της παρουσίας του φυσικού μικροβιοκτόνου-τη φαλκαρινόλη.

Πολλοί αθλητές, οι οποίοι έχουν στόχο τη μυϊκή ενδυνάμωση τους, τρέφονται με καρότα, λόγω του ότι προστατεύουν τον μυϊκό ιστό και σε συνδυασμό με τις αντιοξειδωτικές ιδιότητες του , προσφέρεται πλήρης «καθαρισμός» του οργανισμού με τη προστασία στη ποιότητα της υγείας του . Η κατανάλωση καρότου με μέτρο, απο πάσχοντες σακχαρώδους διαβήτη και νεφροπάθειας , αποδεικνύεται ευεργετική διότι στη πρώτη περίπτωση ρυθμίζει την ομαλή έκκριση σακχάρου στο αίμα και στη δεύτερη ότι το φιλτράρισμα τους γίνεται με τακτικό ρυθμό .
Όμως, πέραν των προαναφερθέντων ευεργετικών ιδιοτήτων του, αν καταναλώνεται ασύδοτα ημερησίως, τότε η βιταμίνη Α, εμφανίζει τη τοξική δράση της, η οποία προκαλεί νεφρική δυσλειτουργία και μια κατάσταση ψευδο -ίκτερου, όπου το δέρμα χρωματίζεται κίτρινο ή ελαφρύ πορτοκαλί.
Επίσης, σε υπερκατανάλωση καρότου, εμφανίζονται προβλήματα στους διαβητικούς τύπου 2 ως προς τη πορεία της γλυκόζης. Ένας πολύ ωραίος χειμωνιάτικος συνδυασμός σαλάτας, είναι η σαλάτα λάχανο-καρότο,             η οποία προσφέρει θετική επίδραση κατά της έλλειψης ιχνοστοιχείων , της αρτηριοσκλήρυνσης, των γαστρικών – στομαχικών διαταραχών, στη γήρανση του δέρματος, στις παθήσεις του ήπατος και της κατάθλιψης .
Απο θερμίδικης άποψης, προσφέρει μόλις 65θερμίδες [100γρ καρότο αποδίδουν 40 θερμίδες και 100γρ λάχανο αποδίδουν 25θερμίδες].
Σημαντικό tip:
Ένας μύθος ο οποίος πρέπει να καταρριφθεί, είναι ότι σε αρκετά διαιτολόγια συναντάται η λανθασμένη υποσημείωση ότι το καρότο μειώνει το αίσθημα της πείνας , αυτο δεν ισχύει διότι το καρότο ναι μεν προσφέρει χαμηλό γλυκαίμικο φορτίο όχι όμως ικανό να προκαλέσει κορεσμό.
Η λύση είναι να συνδυαστεί με άλλο λαχανικό ή χόρτα , ώστε να αποδοθεί πιο αργά η έκκριση γλυκόζης στο αίμα και να έλθει ο κορεσμός .
Με τιμή.
Κριαράς Νικόλαος.
Διαιτολόγος – Διατροφολόγος.
newsdiet.gr
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...