Τετάρτη 16 Μαρτίου 2011

Πωλητήριο στα προσωπικά δεδομένα πολιτών της ΕΕ




Σε μια άκρως επικίνδυνη παραδοχή προχώρα η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Νομικών Υποθέσεων και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης . Σύμφωνα με έκθεση της κράτη της ΕΕ, πωλούν σε ιδιωτικές εταιρείες προσωπικά και βιομετρικά δεδομένα
Όπως επισημαίνεται στη σχετική έκθεση : «Η οικονομική κρίση και η αδυναμία εξεύρεσης κεφαλαίων οδηγεί τις κρατικές υπηρεσίες των ευρωπαϊκών κρατών στο να πωλούν τα προσωπικά και βιομετρικά δεδομένα, που συλλέγουν για τους πολίτες τους, σε ιδιωτικές εταιρείες, οι οποίες προσφέρουν μεγάλα χρηματικά ποσά για να τα αποκτήσουν». 



Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Νομικών Υποθέσεων και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης, επισημαίνει πως η ανεξέλεγκτη χρήση αυτών των δεδομένων συνιστά παραβίαση πολλών βασικών ανθρωπίνων δικαιωμάτων και προτείνει την καθιέρωση ειδικής νομοθεσίας.

Όπως αναφέρει δημοσίευμα της «Ελευθεροτυπίας», στην έκθεση επισημαίνεται πως ήδη βιομετρικά δεδομένα πολιτών της ΕΕ χρησιμοποιούνται για τον έλεγχο της πρόσβασης τους σε ιδιωτικές επιχειρήσεις, όπως τα νυκτερινά κέντρα διασκέδασης, οι χαρτοπαικτικές λέσχες, τα καζίνο αλλά και για την εγγραφή τους σε αθλητικούς συλλόγους.

Έντονο ενδιαφέρον για αυτά τα δεδομένα δείχνουν, σύμφωνα με την έκθεση, οι ασφαλιστικές εταιρίες, προκειμένου, αξιολογώντας πληροφορίες που έχουν σχέση με την υγεία των υποψήφιων πελατών τους, να υπολογίσουν το κόστος που θα έχουν σε περιπτώσεις σύναψης ασφαλιστηρίων ζωής, ασθενειών ή ατυχήματος. Την ίδια στιγμή, και οι υπηρεσίες των τραπεζών, που ασχολούνται με την έκδοση πιστωτικών καρτών, φακελώνουν τις προτιμήσεις και τα βιομετρικά δεδομένα των πελατών τους, εν αγνοία τους. 

Σημειώνεται πως πληροφορίες που αφορούν φυλετική καταγωγή, σωματικά ή παθολογικά χαρακτηριστικά, δείγματα DNA, δακτυλικά αποτυπώματα, φωνητικές εγγραφές και απεικονίσεις της ίριδας ή του αμφιβληστροειδούς των οφθαλμών εκατομμυρίων πολιτών συλλέγονται και αποθηκεύονται σε εθνικές βάσεις δεδομένων, σε είκοσι τουλάχιστον κράτη-μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας.

Ο Γερμανός βουλευτής των Χριστιανοδημοκρατών Χόλγκερ Χάιμπας, επισημαίνει στην έκθεσή του, σύμφωνα με την εφημερίδα, πως το νομικό πλαίσιο σχετικά με τη χρήση των βιομετρικών δεδομένων παραμένει εξαιρετικά ασαφές σε ευρωπαϊκό επίπεδο, επιτρέποντας την αθρόα και πολλές φορές ανεξέλεγκτη συγκέντρωση τέτοιων προσωπικών πληροφοριών, για τους Ευρωπαίους πολίτες.

Έτσι, η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Νομικών Υποθέσεων και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης, προτείνει την καθιέρωση ειδικής νομοθεσίας, στην οποία να διατυπώνεται επακριβώς ο ορισμός της έννοιας «βιομετρικά στοιχεία» και να εξασφαλίζεται η «ισορροπία», μεταξύ της ασφάλειας και της προστασίας των θεμελιωδών ελευθεριών.

cosmo.gr
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...