Πέμπτη 31 Μαρτίου 2011

Κόβουν τις φοροαπαλλαγές των στεγαστικών δανείων

Ο Γιώργος Παπανδρέου κατά τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συµβουλίου. Δίπλα του, ο υπουργός Οικονοµικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου
Τις φοροαπαλλαγές για τους τόκους δανείων απόκτησης πρώτης κατοικίας και για τις δαπάνες ιδιωτικής ασφάλισης σχεδιάζει να καταργήσει η κυβέρνηση, στο πλαίσιο του µεσοπρόθεσµου προγράµµατος 2012-15, για όσους έχουν εισόδηµα πάνω από ένα όριο. Ως ενδεικτικό όριο έχει αναφερθεί το ετήσιο εισόδηµα των 60.000 ευρώ, αλλά ενδέχεται αυτό να κατέβει στα 50.000 ευρώ. Επίσης, το µεσοπρόθεσµο πρόγραµµα που ετοιµάζεται εντατικά αυτές τις µέρες στο υπουργείο Οικονοµικών, ενόψει της άφιξης της τρόικας στην Αθήνα τη ∆ευτέρα, προβλέπει περικοπή κοινωνικών επιδοµάτων (π.χ. επίδοµα ανεργίας) µε βάση εισοδηµατικά κριτήρια, µειώσεις αµοιβών δηµοσίων υπαλλήλων στο πλαίσιο του ενιαίου µισθολογίου, ενώ ενδέχεται να υπάρξει και περαιτέρω µείωση σε υψηλούς µισθούς εργαζοµένων στις ∆ΕΚΟ.

Συνολικά, τα µέτρα τουµεσοπρόθεσµου προγράµµατος που έχει συγκεντρώσει και αξιολογεί το υπουργείο Οικονοµικών ανέρχονται σε 24 δισ. ευρώ, σύµφωνα µεπληροφορίες, έναντι αρχικού στόχου για 22 δισ. ευρώ.

Ειδικότερα, από τις ∆ΕΚΟ οι πληροφορίες αναφέρουν ότι σχεδιάζεται να εξοικονοµηθούν 2 δισ. ευρώ στην περίοδο 2012-15, κυρίως χάρη στην αναδιοργάνωσή τους, τη βελτίωση της είσπραξης εσόδων τους και τον περιορισµό των προσλήψεών τους. Νέα γενική µείωση µισθών δεν σχεδιάζεται, αλλά – όπως αναφέρουν οι πληροφορίες – είναι πιθανό να υπάρξουν περαιτέρω µειώσεις σε κάποιους πολύ υψηλόµισθους που έχουν αποµείνει. Αντίθετα, το µεσοπρόθεσµο πρόγραµµα στηρίζει πολλές ελπίδες στην καταπολέµηση της εισφοροδιαφυγής, προβλέποντας αύξηση των εσόδων των ασφαλιστικών ταµείων κατά 4 δισ. ευρώ περίπου την προσεχή τετραετία, σύµφωνα µε τη φιλόδοξη πρόταση του υπουργείου Κοινωνικής Ασφάλισης.

Η δεύτερη βασική πηγή εξοικονόµησης του µεσοπρόθεσµου προγράµµατος είναι η καταπολέµηση της φοροδιαφυγής, µε νέα συγκεκριµένα µέτρα, από την οποία εκτιµάται ότι θα µπορέσουν να αντληθούν άλλα 4 δισ. ευρώ περίπου την ίδια περίοδο.

Επίσης, το σχέδιο για την κατάργηση δηµόσιων φορέων που δεν χρειάζονται επανέρχεται στο προσκήνιο µε το µεσοπρόθεσµο πρόγραµµα, παρότι τίποτα δεν έχει γίνει µέχρι στιγµής.
«Λέµε την αλήθεια για την οικονοµία» λένε τρεις υπουργοί

Πρεσάρισµα από τρεις κορυφαίους υπουργούς δέχτηκε χθες ο ανδρέας Λοβέρδος µε αφορµή τις δηλώσεις του ότι η κυβέρνηση λέει την αλήθεια για την κατάσταση της οικονοµίας µε δόσεις και όχι ολόκληρη. ο υπουργός οικονοµικών Γ. Παπακωνσταντίνου µε παρέµβασή του στο Mega απάντησε ότι η κυβέρνηση λέει την αλήθεια στον λαό, ενώ εµµέσως πλην σαφώς υπενθύµισε στον συνάδελφό του ποιος είναι υπεύθυνος για τα θέµατα της οικονοµίας σχολιάζοντας: «Λέµε την αλήθεια, και ο κ. Λοβέρδος στον τοµέα του, και εγώ στον δικό µου τοµέα». Στο ίδιο κανάλι ο υπουργός Περιφερειακής ανάπτυξης Μιχάλης Χρυσοχοΐδης είπε ότι είναι δεδοµένο πως η κυβέρνηση λέει την αλήθεια για τα οικονοµικά στοιχεία, εποµένως «οποιαδήποτε συζήτηση είναι περιττή». την ίδια ώρα ο υπουργός εθνικής αµυνας ευάγγελος Βενιζέλος µιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθµό Βήµα FM συµφώνησε πως «πρέπει να λέµε την αλήθεια», για να προσθέσει µε νόηµα «και αυτό ακριβώς κάνουµε». ανέφερε µάλιστα πως ακριβώς επειδή η κυβέρνηση λέει την αλήθεια “αυξήθηκαν εντυπωσιακά τα µεγέθη του δηµοσίου χρέους και του δηµοσιονοµικού ελλείµµατος της χώρας και ενώ άλλα είχαν δηλωθεί µέχρι το 2009 άλλη είναι η πραγµατικότητα”.

tanea.gr
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...