Τρίτη 29 Μαρτίου 2011

«Πρακτικά αναπόφευκτη» η ένταξη της Πορτογαλίας στο μηχανισμό στήριξης

«Πρακτικά αναπόφευκτη» θεωρεί η Γερμανία την ένταξη της Πορτογαλίας στο μηχανισμό στήριξης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως προκύπτει από δηλώσεις αξιωματούχου του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, στενού συνεργάτη του Βολφγκανγκ Σόιμπλε.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Handelsblatt», ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Β. Σόιμπλε, προβλέπει ότι το σχετικό αίτημα θα υποβληθεί από την Πορτογαλία τον προσεχή Ιούνιο, οπότε αναμένεται να έχει αναλάβει καθήκοντα η νέα κυβέρνηση της χώρας, η οποία θα προκύψει από τις πρόωρες εκλογές.

Το ρεπορτάζ της γερμανικής εφημερίδας αναφέρει ότι η Πορτογαλία είναι επιφυλακτική ως προς το ενδεχόμενο να ζητήσει διεθνή βοήθεια, διότι εμφανίζεται να ανησυχεί ότι το ΔΝΤ θα ζητήσει περικοπές κρατικών δαπανών ως προϋπόθεση για τη χορήγηση δανείου.

Η γερμανική κυβέρνηση αναμένεται να επιμείνει στην θέση ότι η Λισαβόνα θα πρέπει να διαπραγματευτεί το πρόγραμμα λιτότητας με το ΔΝΤ.

Εκπρόσωπος του υπουργείου απέφυγε να σχολιάσει τις δηλώσεις που φέρεται να έκανε στενός συνεργάτης του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στην γερμανική εφημερίδα.

«Η πρωτοβουλία της ένταξης στο μηχανισμό εναπόκειται στη δικαιοδοσία κάθε χώρας και αυτό δεν έχει αλλάξει», απάντησε σιβυλλικά, χωρίς να διαψεύσει το περιεχόμενο των δηλώσεων.

tanea.gr
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...