Με νέα σκληρά μέτρα διαρκείας φορτώνει τους φορολογουμένους, μισθωτούς, συνταξιούχους, μικρομεσαίους η αποτυχία του μνημονίου να θέσει σε πτωτική τροχιά το έλλειμμα του προϋπολογισμού, παρά τα μέτρα δεκάδων δισεκατομμυρίων που έχουν επιβάλει, από τον περασμένο Μάιο, κυβέρνηση και τρόικα.

Η έκθεση του ΔΝΤ εκτός από την αποκάλυψη του κόστους των μέτρων που η κυβέρνηση έχει αποκρύψει επιμελώς, για την περίοδο 2012-2014, προφητεύει ένα δύσκολο 2011 και ομολογεί έτσι την αποτυχία όλων των μέτρων και των πολιτικών που έχουν δρομολογηθεί μέχρι τώρα. Εκτιμά ότι θα είναι δύσκολο το β’ εξάμηνο του 2011, ενώ με τα μέτρα που προαναγγέλλει θα καταστούν ιδιαίτερα δύσκολα και τα επόμενα χρόνια, τουλάχιστον έως το 2014.


Το μεγάλο βάρος θα πέσει στις φοροαπαλλαγές που ισχύουν σήμερα για επιχειρήσεις και νοικοκυριά οι οποίες είτε θα καταργηθούν οριστικά στο πλαίσιο και της… απλοποίησης των φορολογικών δηλώσεων είτε θα διατηρηθούν μόνο για όσους έχουν χαμηλά εισοδήματα, δηλαδή για εκείνους που δεν τις χρειάζονται. Ακολουθούν μισθοί δημόσιων υπαλλήλων, κοινωνικά επιδόματα και λουκέτα σε δημόσιες επιχειρήσεις και οργανισμούς.

«Μαχαίρι» παντού
Η έκθεση του ΔΝΤ επιβεβαιώνει τις φήμες για την πρόθεση της κυβέρνησης να καταργήσει όλες τις φοροαπαλλαγές που ισχύουν σήμερα, αυξάνοντας υπέρμετρα τη φορολογική επιβάρυνση νοικοκυριών και επιχειρήσεων το 2010, όταν θα έρθουν τα εκκαθαριστικά σημειώματα για το φόρο εισοδήματος του 2011. Αποκαλύπτεται επίσης ότι η σχετική νομοθετική ρύθμιση θα γίνει μέχρι και τον προσεχή Σεπτέμβριο και θα ισχύσει και για τα φετινά εισοδήματα και κέρδη με στόχο την είσπραξη ποσού 2%-4% του ΑΕΠ ή ύψους από 4,6 έως και 9,2 δισ. ευρώ!

Οι φοροαπαλλαγές που έχουν σήμερα ορισμένες κατηγορίες φυσικών και νομικών προσώπων καταμετρήθηκαν από το Ελεγκτικό Συνέδριο σε 984 και αν τα συγκεκριμένα εισοδήματα που φορολογούνται με ειδικό τρόπο ή απαλλάσσονται της φορολογίας φορολογούνταν κανονικά, τα έσοδα του Δημοσίου θα ήταν αυξημένα κατά 8,5 δισ. ευρώ. Τώρα, στόχος είναι η πλήρης κατάργησή τους ή ο περιορισμός τους και η ισχύς τους μόνο για τα χαμηλά εισοδήματα, στα όρια της φτώχειας. Τα υψηλότερα εισοδήματα δε θα έχουν τις εκπτώσεις που απολαμβάνουν σήμερα και άρα θα επιβαρύνονται με υψηλότερο φόρο.

Σε ό,τι αφορά τα ακίνητα, θα καταργηθούν οι απαλλαγές, όπως το τεκμαρτό εισόδημα από την παραχώρηση χρήσης ακινήτων προς το Δημόσιο ή φορέα που ελέγχεται από αυτό, το ακαθάριστο τεκμαρτό εισόδημα από ιδιοκατοίκηση, ανεξαρτήτως εμβαδού, η δωρεάν παραχώρηση της χρήσης κατοικίας από το γονέα που έχει την κυριότητα ή την επικαρπία, το τεκμαρτό εισόδημα από τη δωρεάν παραχώρηση της χρήσης κατοικίας, εφόσον χρησιμοποιείται ως κύρια και είναι εμβαδού έως 200 τ.μ., η έκπτωση του 40% για ασφάλιστρα κατά του κινδύνου της πυρκαγιάς ή άλλων κινδύνων, για δικαστικές δαπάνες, για αμοιβή δικηγόρου για δίκες, για δαπάνες επισκευής και συντήρησης για όλες γενικά τις οικοδομές, αλλά και οι φοροαπαλλαγές κληρονομιών, δωρεών και γονικών παροχών.

Τι καταργείται

Οι σημαντικότερες κατηγορίες των φοροαπαλλαγών είναι οι ακόλουθες:
1. Οι εκπτώσεις δαπανών (ασφαλίστρων ζωής, διδάκτρων, ενοικίων, ασφαλιστικών εισφορών, ιατρικών εξόδων, τόκων στεγαστικών δανείων κ.λπ.) από το εισόδημα ή από τον αναλογούντα φόρο, που κοστίζουν ετησίως περίπου 1,5 δισ. ευρώ.
2. Οι φοροαπαλλαγές για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις (αφαίρεση επιχειρηματικής αμοιβής από τα κέρδη των προσωπικών εταιριών και φορολόγησή της με βάση τη φορολογική κλίμακα, αφορολόγητες εκπτώσεις αναπτυξιακών νόμων κ.λπ.) κόστισαν 100 εκατ. ευρώ.
3. Οι μειώσεις φόρου, εκπτώσεις δαπανών και φορολογικές απαλλαγές για τα κέρδη των επιχειρήσεων κόστισαν 280 εκατ. ευρώ.
4. Οι απαλλαγές για τις κληρονομιές, τις γονικές παροχές, τις δωρεές και τις μεταβιβάσεις ακινήτων κόστισαν 1,5 δισ. ευρώ.
5. Οι διάφορες απαλλαγές από τον ειδικό φόρο κατανάλωσης πετρελαιοειδών, φυσικού αερίου, ηλεκτρικού ρεύματος, των καπνικών, των αλκοολούχων κ.λπ. προϊόντων, που κοστίζουν 2,2 δισ. ευρώ.
6. Οι απαλλαγές οχημάτων από τα τέλη ταξινόμησης κόστισαν 55 εκατ. ευρώ.
7. Οι απαλλαγές και το ειδικό καθεστώς ΦΠΑ κόστισαν 550 εκατ. ευρώ.


Τα επιδόματα
Για τη χορήγηση από το 2012 των όποιων κοινωνικών επιδομάτων και κοινωνικών παροχών θα λαμβάνεται υπόψη η παράμετρος ων εισοδημάτων των δικαιούχων και αν αυτά υπερβαίνουν τα όρια της φτώχειας, απλά δε θα τα λαμβάνουν. Επίσης, θα τεθούν και περιουσιακά στοιχεία, δηλαδή αν ο νυν δικαιούχος έχει κάποιο ή κάποια ακίνητα, δε θα λαμβάνει επιδόματα.

Με τα τελευταία στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, τα όρια της φτώχειας καθορίζονται σε ετήσιο εισόδημα 6.897 ευρώ για τον άγαμο και 14.485 ευρώ για το ζευγάρι με τέσσερα παιδιά. Από την κατάργηση των κοινωνικών επιδομάτων ή παροχών θα εξοικονομηθεί ποσό ύψους 1%-2% του ΑΕΠ ή 2,3-4,6 δισ. ευρώ, στην τριετία 2012 – 2014.

Η απειλή αφορά το επίδομα ανεργίας, που έχει μπει στο στόχαστρο από το επικαιροποιημένο μνημόνιο, τα επιδόματα των τριτέκνων και των πολυτέκνων, το επίδομα ενοικίου (θα χαμηλώσει ακόμη περισσότερο το όριο εισοδήματος), αλλά και παροχές όπως ο κοινωνικός τουρισμός.

agelioforos.gr