Βουνά σχημάτισαν και πάλι τα σκουπίδια τις τελευταίες ημέρες γύρω από τους κάδους σε πολλούς δρόμους και ιδιαίτερα στα στενά δρομάκια του δήμου Θεσσαλονίκης, δημιουργώντας σε πολλές περιπτώσεις αποπνικτική ατμόσφαιρα.

Το νέο «μπλακ άουτ» στην αποκομιδή των σκουπιδιών, το οποίο σύμφωνα με τον αρμόδιο αντιδήμαρχο Καθαριότητας, Στάθη Αβραμίδη, θα αντιμετωπιστεί μέσα στο προσεχές τριήμερο, οφείλεται στην έλλειψη καυσίμων για την κίνηση των απορριμματοφόρων, εξαιτίας του χρέους του δήμου προς την προμηθεύτρια εταιρία, αλλά και τη μείωση του προσωπικού στην καθαριότητα κατά 870 άτομα.



Τα απορριμματοφόρα του δήμου Θεσσαλονίκης τις τελευταίες τρεις ημέρες «έμειναν» από καύσιμα, καθώς η εταιρία πετρελαιοειδών που προμηθεύει τον κεντρικό δήμο «έκλεισε» τις στρόφιγγες, λόγω χρέους ύψους 700.000 ευρώ, που δεν έχει ακόμη εξοφληθεί. Χτες, έπειτα από συνεννοήσεις επήλθε συμφωνία με την εταιρία, η οποία ξανάρχισε να διαθέτει πετρέλαιο. Παράλληλα στον τομέα της καθαριότητας έληξαν οι συμβάσεις 800 εργαζομένων και συνταξιοδοτήθηκαν άλλοι 75.

«Παραλάβαμε από την προηγούμενη διοίκηση ένα χρέος 600.000 ευρώ προς την εταιρία, το οποίο έφτασε αυτήν τη στιγμή στις 700.000 ευρώ. Από την πλευρά του ο δήμος δεν μπορεί να προχωρήσει σε εξόφληση του χρέους, προτού ψηφιστεί ο προϋπολογισμός της χρονιάς, κάτι που θα γίνει στα τέλη Μαρτίου. Μπορεί μόνο να κάνει πληρωμές για το ποσοστό των δαπανών που αφορούν το συγκεκριμένο μήνα.

Ετσι, η εταιρία διέκοψε πριν από τρεις ημέρες την προμήθεια καυσίμων ζητώντας την εξόφληση του χρέους. Το πρόβλημα επιδεινώθηκε λόγω των ελλείψεων προσωπικού, ωστόσο η κατάσταση δεν ήταν τόσο σοβαρή, όπως στις αρχές Ιανουαρίου», επισήμανε ο κ. Αβραμίδης.

Ο αρμόδιος αντιδήμαρχος εκτιμά ότι η κατάσταση στην πόλη με τα βουνά των σκουπιδιών -περίπου 600 τόνοι υπάρχουν στους δρόμους- θα έχει ομαλοποιηθεί μέχρι την Τετάρτη και αναφέρει ότι τα πράγματα θα βελτιωθούν σημαντικά στα τέλη του μήνα, οπότε αναμένεται η εξόφληση του χρέους και η πρόσληψη 912 συμβασιούχων στο δήμο.

agelioforos.gr