Παρασκευή, 18 Μαρτίου 2011

Έφεραν ρεύμα στον αντιδραστήρα

Καλώδιο ηλεκτρικού ρεύματος κατάφεραν να φέρουν οι Ιάπωνες στον πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα και μέσω αυτού επιδιώκουν να θέσουν εκ νέου σε λειτουργία το σύστημα ψύξης των αντιδραστήρων. Εντούτοις, όπως ανέφεραν εκπρόσωποι της εταιρείας TEPCO, η όλη διαδικασία μπορεί να χρειαστεί έως και 15 ώρες, παρατείνοντας την αγωνία.

Αμερικάνοι ειδικοί εκτιμούν πάντως ότι θα χρειαστούν ακόμα και εβδομάδες προκειμένου να επιτευχθεί η πλήρης ψύξη του ραδιενεργού καυσίμου, ενώ οι ιαπωνικές αρχές παραδέχονται ότι είχαν εξετάσει ακόμη και τη λύση να καλύψουν με τσιμέντο ολόκληρο τον αντιδραστήρα, όπως είχε γίνει στο Τσερνόμπιλ.

Την ίδια στιγμή, σε διάγγελμά του ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Μπαράκ Ομπάμα εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι ο σκληρός και ανθεκτικός λαός της Ιαπωνίας θα ανακάμψει από την κρίση και ότι η χώρα θα επανέλθει ισχυρότερη από πριν.

Ο επιβεβαιωμένος αριθμός των νεκρών πάντως έχει ξεπεράσει τους 6.400 ενώ περισσότεροι από 10.250 άνθρωποι αγνοούνται από το φονικό σεισμό της προηγούμενης Παρασκευής και το τσουνάμι που ακολούθησε.

Την Τετάρτη αλλά και την Πέμπτη  οι ιαπωνικές αρχές πραγματοποιούσαν ρίψεις νερού από  ελικόπτερα του στρατού αλλά και οχήματα της αστυνομίας και της πυροσβεστικής στον πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα, προκειμένου να αποφευχθεί η τήξη των πυρήνων των αντιδραστήρων, που έχουν υπερθερμανθεί, μετά τη βλάβη στο σύστημα ψύξης. Σύμφωνα πάντως με πληροφορίες, υπάρχει ακόμα νερό στον αντιδραστήρα 4.

Την ίδια στιγμή, συστάσεις προς τους Έλληνες που βρίσκονται στην Ιαπωνία απευθύνει η Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας (ΕΕΑΕ), ζητώντας την απομάκρυνσή τους από την περιοχή Φουκουσίμα σε ακτίνα 80χλμ. Παράλληλα, θα πραγματοποιείται ραδιολογικός έλεγχος στο αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος» για όσους επιστρέφουν από την Ιαπωνία. Επισημαίνεται επίσης ότι εξακολουθεί να είναι σε ισχύ η σύσταση για την αποφυγή πραγματοποίησης ταξιδιών στην Ιαπωνία.

Παράλληλα, οι Ηνωμένες Πολιτείες έστειλαν αεροπλάνα στην Ιαπωνία προκειμένου να διευκολύνουν όσους Αμερικάνους πολίτες επιθυμούν οικειοθελώς να εγκαταλείψουν τη χώρα, ζητώντας παράλληλα από όσους δεν το κάνουν να μην βγαίνουν από τα σπίτια τους.
Παραμένει πάντως αδιευκρίνιστο αν τελικά έχει καταστραφεί το προστατευτικό κέλυφος των αντιδραστήρων, που προστατεύει από τη διαρροή ραδιενεργού υλικού, ή αν η έκλυση ραδιενέργειας μέχρι τώρα οφείλεται στους ραδιενεργούς ατμούς που εκτονώθηκαν στην ατμόσφαιρα.

tanea.gr
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...