Παρασκευή 25 Μαρτίου 2011

Στον αέρα το ευρωπακέτο

Ο Πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου κάνει δηλώσεις στα ΜΜΕ κατά την άφιξή του στις Βρυξέλλες για τη Σύνοδο Κορυφής
Στον αέρα φαινόταν να βρίσκονται – αργά χτες το βράδυ – τα περισσότερα συστατικά της περίφηµης συνολικήςλύσης για τη θωράκιση τηςευρωζώνης και την αντιµετώπιση της κρίσης χρέους κατά τη χθεσινή πρώτη ηµέρα της Συνόδου Κορυφής των «27». Μάλιστα, όλες οι πληροφορίες συνέτειναν στην αναβολή για τον Ιούνιο και της επικύρωσης της συµφωνίας για την επιµήκυνση της αποπληρωµής του ελληνικού δανείου. Το Ευρωπαϊκό Συµβούλιο άρχισε υπό τη σκιάαφενός µεν τηςπορτογαλικής κρίσηςκαι της αναπόφευκτης – κατά τα φαινόµενα – ανάγκης να προσφύγει και η Λισαβώνα στις αγκάλες των εταίρωνκαι του ∆ΝΤ, αφετέρου της ογκώδους διαδήλωσης που πραγµατοποίησαν τα ευρωπαϊκά συνδικάτα στοκέντρο των Βρυξελλών, διαµαρτυρόµενα για τη σκληρή λιτότητα που επιβάλλουν όλες οι κυβερνήσεις της Ενωσης.

Ετσι, από τηνκατ’ αρχήν συµφωνία που είχε επιτευχθείστη Σύνοδο Κορυφής τηςευρωζώνης, στις 11 Μαρτίου, σε ισχύ έδειχναν χτες το βράδυ να παραµένουν µονάχα τα στοιχεία εκείνα που οδηγούν σε περισσότερη δηµοσιονοµική πειθαρχία και λιτότητα – τα έξι νοµοθετήµατα της Κοµισιόν για αυστηρότερο έλεγχο και κυρώσεις στις υπερβάσεις ελλείµµατος και χρέους,το ευρωπαϊκό εξάµηνο που προβλέπει τον προκαταβολικό έλεγχο των προϋπολογισµών των κρατών - µελών, αλλά και το Σύµφωνο Ανταγωνιστικότητας, που προβλέπει µεταξύ άλλων τη νοµοθετική κατοχύρωση της µη υπέρβασης ελλειµµάτων και χρεών, την αύξηση της ηλικίας συνταξιοδότησης ανάλογαµε το προσδόκιµο ζωής και ταδηµόσια οικονοµικά, τη µείωση του κόστους εργασίας, την ευελιξία στις εργασιακές σχέσεις και τον συντονισµό των φορολογικών πολιτικών.

Από την άλλη µεριά, όπως όλα δείχνουν παραπέµπονται για τον Ιούνιο – κι αφού θα έχουν περάσει από τα εθνικά κοινοβούλια – τα κατ’ εξοχήν «εργαλεία» για την αντιµετώπιση της κρίσης χρέους:

1 Η πρόβλεψη για µείωση του ελληνικού επιτοκίου, για το ποσό των 80 δισ. που έχουµε δανειστεί από τους εταίρους από τους εταίρους,κατά µια ποσοστιαία µονάδα,όπως και η επιµήκυνση του χρόνου έναρξης αποπληρωµής, στηνοποία έχουν συµφωνήσει οι εταίροι στις 11 Μαρτίου, έδειχνε να παραπέµπεται επίσης για τον Ιούνιο, αφού τα συστατικά της «συνολικής λύσης» προω θούνται στα κοινοβούλια ως πακέτο. 2 Το Ταµείο του προσωρινού µηχανισµού σταθερότητας, του EFSF, παρά τις δεσµεύσεις των ηγετών, εξακολουθούσε να µην αυξάνει τη δυνατότητά του να δανείζει στα 440 δισ., καθώς Γερµανίακαι Φινλανδία αρνήθηκαν να δώσουν το πράσινο φως γι’ αυτήν την αύξηση, αφού θα συνεπαγόταν τη δική τους συνεισφορά παραµονές εκλογών. Παράλληλα, µε µειωµένη τη δανειακή του ικανότητα, δεν µπορεί και να προβεί σε αγορά οµολόγων από τις χώρες που αντιµετωπίζουν πρόβληµα στις αγορές.

3 Ο µόνιµος µηχανισµός σταθερότητας, o ESM, που µόλις την περασµένη ∆ευτέρα συµφωνήθηκε ότι θα διαθέτει συνολικά από 700 δισ., εκ των οποίων τα 80 θα είναι κεφάλαια και τα 620 εγγυήσεις και θα τεθεί σε λειτουργία στα µέσα του 2013, χθες φάνηκε να «ξηλώνεται» ως προς το σκέλος της χρηµατοδότησης, καθώς η Γερµανία οπισθοχώρησε και διεµήνυσε πως αδυνατεί να καταβάλει την πρώτη δόση (10-11 δισ.) από τα 22 δισ. που της αναλογούν.Το γεγονός αυτό προκάλεσε πυρετό τηλεφωνηµάτων µεταξύ τωνυπουργών Οικονοµικών, οι οποίοι κατέτειναν στο να µεταβάλουν τις τρεις δόσεις που είχαν συµφωνηθεί για τα 80 δισ. σε πέντε δόσεις.Στόχος τους είναι να µην υπονοµευθεί ούτε η αξιολόγηση του ESM µε καθεστώς ΑΑΑ ούτε να µειωθεί το ποσό των 80 δισ. – µια ισορροπία εξαιρετικά δύσκολη.

tanea.gr
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...