Τρίτη 15 Μαρτίου 2011

Νέα έκρηξη στο πυρηνικό εργοστάσιο Φουκουσίμα, πυρηνικός εφιάλτης στην Ιαπωνία

Έναν πυρηνικό εφιάλτη ζουν οι κάτοικοι της Ιαπωνίας. Τα ξημερώματα της Τρίτης (τοπική ώρα) σημειώθηκε έκρηξη στον αντιδραστήρα 2 του πυρηνικού εργοστασίου Φουκουσίμα Νταϊτσί, ενώ φωτιά ξέσπασε και στον αντιδραστήρα 4 του ίδιου εργοστασίου, πιθανότατα από έκρηξη υδρογόνου. Μετά την έκρηξη, τα επίπεδα ραδιενέργειας στην περιφέρεια Φουκουσίμα έχουν τετραπλασιαστεί. Ήδη «χαμηλά» επίπεδα ραδιενεργού νέφους εντοπίστηκαν στην ατμόσφαιρα στο Τόκιο.

Ήταν η τρίτη κατά σειρά έκρηξη, μετά τον σεισμό των 9 βαθμών και το τσουνάμι που εξαφάνισε από τον χάρτη ολόκληρες περιοχές. Το Σάββατο, αλλά και χθες, Δευτέρα, σημειώθηκαν εκρήξεις στους αντιδραστήρες 1 και 3. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, οι ζημιές στις πληγείσες από τον σεισμό και το τσουνάμι περιοχές ανέρχονται σε 200 δισ. δολάρια.



Από την έκρηξη καταστράφηκε το περίβλημα του πυρήνα του αντιδραστήρα Νο.2, με αποτέλεσμα να σημειωθεί διαρροή ραδιενεργών υγρών, αλλά και ραδιενεργού ατμού. Λίγες ώρες πριν τη νέα έκρηξη, η Ιαπωνία είχε ζητήσει επίσημα τη συνδρομή της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) για την αντιμετώπιση της κατάστασης.

Όπως έγινε γνωστό, τα επίπεδα ραδιενέργειας στον ατμοσφαιρικό αέρα γύρω από το πυρηνικό εργοστάσιο έχουν τετραπλασιαστεί. Η μέτρηση των επιπέδων ραδιενεργής ακτινοβολίας στις 8.30' το πρωί της Τρίτης (τοπική ώρα) έφθασε στις 8,217 μονάδες μέτρησης από 1,941, που ήταν 40 λεπτά νωρίτερα και πριν από τη νέα έκρηξη. Στην ενημέρωση προς την ΙΑΕΑ αναφέρεται ότι το επίπεδο της ραδιενέργειας ανά ώρα στον πυρηνικό σταθμό φθάνει μέχρι τα 400 μιλισιβέρτ (mSv).

Γύρω από τη ζώνη κινδύνου έχει εκκενωθεί περιοχή ακτίνας 20 χιλιομέτρων, ενώ η κυβέρνηση προειδοποίησε ότι η μόλυνση βλαβερά επίπεδα για την ανθρώπινη υγεία.

Όπως έγινε γνωστό, μέλη του πληρώματος του 7ου στόλου των ΗΠΑ που συμμετέχουν στις επιχειρήσεις διάσωσης έχουν εκτεθεί σε ακτινοβολία και τα πλοία απομακρύνθηκαν από τα πυρηνικά εργοστάσια που έχουν υποστεί ζημιές.

Έλεγχοι σε τρία ελικόπτερα που επέστρεφαν από αποστολή κοντά στο Σεντάι της βόρειοανατολικής Ιαπωνίας έδειξαν «χαμηλά επίπεδα ραδιενέργειας σε 17 μέλη των πληρωμάτων» επισημαίνεται σε ανακοίνωση του αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού.

«Το επίπεδο ραδιενέργειας ήταν χαμηλό που εξαφανίστηκε όταν τα μέλη του πληρώματος πλύθηκαν με νερό και σαπούνι. Υποβλήθηκαν σε εξετάσεις και δεν εντοπίστηκε νέα μόλυνση» αναφέρεται στην ανακοίνωση.

in.gr
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...