Ποια δίαιτα σας ταιριάζει; 
 
Στην αναζήτηση της «µαγικής φόρµουλας» που οδηγεί στην απώλεια βάρους έχουν χυθεί τόνοι από µελάνι, όµως το ερώτηµα παραµένει: Υπάρχει tailor made αδυνάτισµα;







Δίαιτα Άτκινς, η χηµική

Λίγα λόγια: Αν είστε κρεατοφάγοι, σίγουρα σας ενδιαφέρει. Η δίαιτα του Αµερικανού γιατρού Ρόµπερτ Άτκινς, η οποία έχει συνδεθεί στενά µε την Τζένιφερ Άνιστον, είναι γνωστή και ως βιοχηµική, χηµική ή κετονική. Βασίζεται στη λογική ότι το συσσωρευµένο λίπος οφείλεται στην υπερέκκριση ινσουλίνης, που προέρχεται από την αυξηµένη κατανάλωση τροφών πλούσιων σε υδατάνθρακες και ζάχαρη.

Πώς λειτουργεί: Η δίαιτα Άτκινς προτείνει να καλύπτουν οι πρωτεΐνες το 27% του συνόλου της προσλαµβανόµενης ενέργειας -το φυσιολογικό είναι 15%-, τα λίπη το 68% -το φυσιολογικό είναι 30%- και οι υδατάνθρακες το 5% -το φυσιολογικό είναι 50-55%. Η τροφή που καταναλώνουµε µετατρέπεται σε γλυκόζη και η γλυκόζη σ' ενέργεια. Σύµφωνα µε τον Atkins, όταν µειώνονται οι υδατάνθρακες στη διατροφή µας, το συκώτι µετατρέπει τα λίπη (κετόνες) σε γλυκόζη. Αυτό οδηγεί στη µείωση της όρεξης και στην καύση του σωµατικού λίπους, προκειµένου να χρησιµοποιηθεί ως καύσιµο για τον οργανισµό.

Γιατί να την κάνω: ∆εν πρόκειται για πολύ αυστηρή δίαιτα και δεν προκαλεί εξάντληση και στερητικό σύνδροµο.

Γιατί να µην την κάνω: Γιατί µαζί µε το λίπος χάνουµε και µυϊκό ιστό. Επίσης, µετά τη διακοπή της δίαιτας Άτκινς είναι πιθανό να ξαναπάρετε τα κιλά που χάσατε, ενώ σύµφωνα µε τους επιστήµονες από την ιατρική σχολή του Όρους Σινά στη Νέα Υόρκη, οι πρωτεϊνικές δίαιτες, τύπου Άτκινς, προκαλούν µακροπρόθεσµα εγκεφαλικές βλάβες που θα µπορούσαν να οδηγήσουν στην εµφάνιση της νόσου Αλτσχάιµερ. Τέλος, η αυξηµένη πρόσληψη νατρίου σε συνδυασµό µε τη χαµηλή πρόσληψη διαιτητικών ινών µπορεί να οδηγήσει σε υψηλή αρτηριακή πίεση.

∆ίαιτα της Τίγρης ή ωµοφαγική

Λίγα λόγια: Η θεωρία της διατροφής αυτής περιλαµβάνει την κατανάλωση τροφίµων και ποτών που δεν έχουν υποστεί καµία επεξεργασία, έχουν απόλυτα φυτική βάση και είναι οργανικά. Όσοι ακολουθούν το συγκεκριµένο πρότυπο, πρέπει να καταναλώνουν τουλάχιστον τα 3/4 της καθηµερινής τροφής σε ωµή µορφή, η οποία περιλαµβάνει κυρίως φυτικά προϊόντα, όµως σε κάποιες περιπτώσεις και ζωικά.

Πώς λειτουργεί: Ντέµι Μουρ, Στινγκ, Ντέιβιντ Μπάουι, Ρόµπιν Γουίλιαµς, Ντόνα Κάραν, Αλίσια Σίλβερστοουν και Σερ είναι µερικοί από τους διάσηµους αστέρες του Χόλιγουντ που δηλώνουν οπαδοί των raw foods. Ωµοφαγία είναι η κατανάλωση της τροφής όπως αυτή λαµβάνεται από τη φύση, δηλαδή άψητη, χωρίς επεξεργασία και φυσικά χωρίς µαγείρεµα, µε αποτέλεσµα να περιορίζεται η κατανάλωση θερµίδων µέσω της πρόσληψης µεγάλων ποσοτήτων φυτικών ινών.

Γιατί να την κάνω: Οι οπαδοί της υποστηρίζουν ότι η ωµοφαγία συντελεί στην απώλεια βάρους και την εξαφάνιση της κυτταρίτιδας, στην πύκνωση των µαλλιών και τη µείωση των λευκών τριχών, στην απαλλαγή από αλλεργίες, µυκητιάσεις, στοµαχικές διαταραχές, ακµή κι εθισµούς, ενώ χαρίζει ενέργεια κι 
ευεξία στον οργανισµό και σε κάνει να δείχνεις νεότερος. Επιστήµονες του πανεπιστηµίου του Τορόντο σε συνεργασία µε το νοσοκοµείο St.Michael απέδειξαν ότι η χορτοφαγική δίαιτα µπορεί να µειώσει τη χοληστερίνη περισσότερο ακόµα και από µια φαρµακευτική αγωγή. Η µελέτη δηµοσιεύτηκε στις 23 Ιουλίου στο επιστηµονικό περιοδικό «Journal of the American Medical Association».

Γιατί να µην την κάνω: ∆ύσκολο πρόγραµµα το οποίο µπορεί να οδηγήσει σε υποσιτισµό κι έλλειψη βιταµινών. Παρότι η δίαιτα της ωµοφαγίας παρέχει µεγάλη ποσότητα φυτικών ινών και αντιοξειδωτικών συστατικών και πολύ µικρές ποσότητες κορεσµένων λιπαρών και χοληστερόλης, δε θα πρέπει 
ν' ακολουθείται από ευπαθείς πληθυσµιακές οµάδες. Επιπλέον, εάν το ωµοφάγο άτοµο δεν καταναλώνει ζωικά προϊόντα, µειώνονται τα επίπεδα σιδήρου στον οργανισµό, περιορίζεται η σωµατική µυϊκή µάζα, συρρικνώνονται οι µεταβολικές λειτουργίες, ενώ παρατηρείται κι έλλειψη ζωτικότητας κι ευεξίας κατά τη διάρκεια της ηµέρας.

∆ίαιτα Σκάρσντεϊλ,η υποθερµιδική

Λίγα λόγια: Πρωτοεµφανίστηκε γύρω στο 1970. Βασίζεται σ' ένα πλάνο που περιλαµβάνει τεχνητά γλυκαντικά και βότανα, επιτρέποντας τα φρούτα, τα λαχανικά και το άπαχο κρέας. Χαρακτηρίζεται από χαµηλή πρόσληψη θερµίδων, οπότε η απώλεια βάρους είναι αναµενόµενη.

Πώς λειτουργεί: Στηρίζεται στην υψηλή πρόσληψη πρωτεϊνών σε συνδυασµό µε χαµηλές θερµίδες -700 µε 1.000 θερµίδες την ηµέρα- και µικρή πρόσληψη λίπους. ∆ιαρκεί δύο εβδοµάδες και υπόσχεται την απώλεια µέχρι και 10 κιλών σε 14 ηµέρες. Ως βασικό φρούτο χρησιµοποιείται το γκρέιπφρουτ, ενώ επιτρέπονται λαχανικά, κρέας, ψάρι, αβγά, φρούτα και πρωτεϊνούχο ψωµί. Στις απαγορευτικές τροφές ανήκουν πατάτες, µακαρόνια, ρύζι, ψωµί, ζάχαρη.

Γιατί να την κάνω: Γιατί έχει άµεσα αποτελέσµατα και είναι σχετικά εύκολο ν' ακολουθήσετε το πρόγραµµα, ενώ η ποσότητα του φαγητού είναι επαρκής, ώστε να µην αφήνει περιθώρια διατροφικού ατοπήµατος.

Γιατί να µην την κάνω: Εξαιτίας τη έλλειψης βιταµινών και ιχνοστοιχείων µπορεί να παρατηρηθεί ατονία κι εκνευρισµός. Το βάρος που χάνετε από τη συγκεκριµένη δίαιτα είναι κυρίως υγρά. Συγκριτικά µε δίαιτες που οδηγούν στην απώλεια µυϊκού ιστού είναι καλύτερη, όµως η πρόσληψη σε βιταµίνες και ιχνοστοιχεία είναι µικρή, πράγµα που µπορεί να οδηγήσει στο να επιστρέψετε στο βάρος που χάσατε σε πολύ σύντοµο χρονικό διάστηµα.

agelioforos.gr