Λίγο μετά τις 10.30 χτες το πρωί, η μικρή αίθουσα του κεντρικού ξενοδοχείου της Θεσσαλονίκης επί της οδού Τσιμισκή είχε γεμίσει ασφυκτικά.

Ανήσυχα νεανικά βλέμματα, καφέδες, βιογραφικά σημειώματα κι ενημερωτικά φυλλάδια στριμώχνονται μπροστά από τα πρόχειρα στημένα τραπεζάκια. Η διαδικασία απλή και σύντομη: επιλέγεις τον εκπρόσωπο της χώρας στην οποία θέλεις να εργαστείς -Γερμανία, Βρετανία, Ιταλία, Νορβηγία, Ολλανδία, κ.ά.-, περιμένεις στην ουρά μέχρι να έρθει η σειρά σου, κάθεσαι σε μία καρέκλα και προσπαθείς μέσα σε πέντε λεπτά να συνοψίσεις τα προσόντα σου, την εργασιακή σου πείρα και την αγωνία για το επαγγελματικό σου μέλλον σε μία χώρα της οποίας οι προοπτικές ολοένα και στενεύουν. Και μετά ελπίζεις!



Η προσέλευση

Περίπου μιάμιση ώρα μετά την έναρξη της χτεσινής έκθεσης εργασίας που διοργάνωσε ο ΟΑΕΔ σε συνεργασία με το Ευρωπαϊκό Δίκτυο EURES, περισσότεροι από 200 Θεσσαλονικείς είχαν συνομιλήσει με κάποιον εκπρόσωπο του δικτύου προκειμένου να λάβουν πληροφορίες για τις συνθήκες εργασίας και τις ευκαιρίες απασχόλησης στο εξωτερικό.

«Πραγματικά μας έχει εκπλήξει η ανταπόκριση του κόσμου. Εχουμε ζήσει την προσέλευση των νέων ατόμων στα γραφεία του ΟΑΕΔ, αλλά δεν περιμέναμε ότι θα ανταποκρινόταν τόσο πολύς κόσμος και με τόσο ανεβασμένο μορφωτικό επίπεδο», εξηγεί η Κυριακή Τεκτονίδου, διευθύντρια στην περιφερειακή διεύθυνση ΟΑΕΔ Μακεδονίας, μέλος του Δικτύου Eures.

Πολιτικοί μηχανικοί, αρχιτέκτονες, οικονομολόγοι, γεωπόνοι, κτηνίατροι, ακόμη και φοιτητές που δεν έχουν ολοκληρώσει ακόμη τις σπουδές τους, επισκέφτηκαν χτες την έκθεση και ενημερώθηκαν από τους υπεύθυνους της κάθε χώρας.

«Το μετάνιωσα...»
«Εχω ξαναφύγει στο εξωτερικό και μετάνιωσα που επέστρεψα», λέει ο Δημήτρης. Σπούδασε μηχανολόγος - μηχανικός αλλά η προσωρινή του απασχόληση δεν έχει καμία σχέση με το αντικείμενο των σπουδών του. «Μέχρι στιγμής έχω μιλήσει με τον εκπρόσωπο της Ολλανδίας, αλλά θέλω να διερευνήσω τις δυνατότητες εργασίας και σε άλλες χώρες, προτού αποφασίσω πού θα πάω», σημειώνει.

Αποφασισμένη να μεταναστεύσει, προκειμένου να εργαστεί, δηλώνει και η Σοφία, τεταρτοετής φοιτήτρια στο τμήμα Αγγλικής Φιλολογίας του ΑΠΘ. «Ψάχνω για δουλειά είτε ως καθηγήτρια είτε ως μεταφράστρια. Αν μείνω στην Ελλάδα, ξέρω ότι θα είναι πολύ δύσκολο να βρω δουλειά ή να αμείβομαι ανάλογα με τα προσόντα μου», επισημαίνει.

Στο stand της Κύπρου, η υπεύθυνη του γραφείου εργασίας, Μαρία Κυπριανού, κρατάει πρόχειρες σημειώσεις με τα στοιχεία των ατόμων που απευθύνονται σ' αυτήν. «Το ενδιαφέρον του κόσμου για δουλειά στο εξωτερικό είναι πολύ μεγάλο. Προτιμούν την Κύπρο επειδή είναι κοντά και γνωρίζουν και τη γλώσσα, αλλά τους εξηγώ ότι και σε εμάς έχει αρχίσει να γίνεται αισθητή η κρίση και προσπαθώ να μην τους ενθαρρύνω να κάνουν το μεγάλο βήμα χωρίς πρώτα να έχουν διασφαλίσει κάποια θέση εργασίας», εξηγεί.

Εντυπωσιακά προσόντα
Δεκάδες άτομα κυκλώνουν και το πρόχειρο γραφείο της υπεύθυνης για την εργασία στο Ηνωμένο Βασίλειο. «Αυτό που με έχει εντυπωσιάσει μέχρι στιγμής είναι τα προσόντα των ατόμων με τα οποία έχω μιλήσει. Πιστεύω ότι αν υπήρχαν ευκαιρίες εργασίας στη χώρα σας δε θα έφευγαν, αλλά αυτήν τη στιγμή είναι διατεθειμένοι να πάνε οπουδήποτε προκειμένου να βγάλουν περισσότερα χρήματα και να καταφέρουν να επιβιώσουν. Μέσα από αυτήν τη διαδικασία προσπαθώ να τους ενημερώσω για τις δυνατότητες εργασίας στη Μ. Βρετανία και να τους κατευθύνω κατάλληλα, ώστε να μπορέσουν να ξεφύγουν από την κατάσταση στην οποία βρίσκονται», καταλήγει.

agelioforos.gr