Ομορφη πόλη, μαγική!
Τετρακόσια δεκατέσσερα σκαλοπάτια για να φτάσεις στην κορυφή του καμπαναριού του καθεδρικού ναού της Φλωρεντίας δεν είναι και λίγα! Σου βγαίνει η γλώσσα για να τα σκαρφαλώσεις. Με το που φτάνεις όμως, ξεχνάς τον κόπο σου μεμιάς από το θέαμα που αντικρίζεις...


Πηγή έμπνευσης αξεπέραστης κουλτούρας και τέχνης! Εκεί θα δεις σπουδαία αρχιτεκτονικά μνημεία, θα θαυμάσεις μια από τις ωραιότερες πινακοθήκες του κόσμου, με τη μεγαλύτερη συλλογή πινάκων της Αναγέννησης στη χώρα, εκεί θα σεργιανίσεις στα λιθόστρωτα ατμοσφαιρικά δρομάκια με τα καλόγουστα μαγαζάκια και τις παραδοσιακές τρατορίες, θα διασχίσεις την Ponte Vecchio -τη μοναδική γέφυρα του ποταμού Αρνο, που γλίτωσε από τους ναζί- με τα μαγαζάκια των κοσμηματοπωλών, θα μαγευτείς από την ατμόσφαιρά της, την αυθεντική, την τοσκάνικη.




Το τρένο φτάνει στο σταθμό Santa Maria Novella και σε μόλις δέκα λεπτά με τα πόδια βρίσκομαι στην πανσιόν που θα διανυκτερεύσω τις επόμενες μέρες. Ενα κτίσμα, στην καρδιά της πόλης, στην Piazza della Repubblica, το οποίο από το 1879 προσφέρει την αυθεντική φλωρεντίνικη ατμόσφαιρα με τα έπιπλα αντίκες, τους πίνακες, τους κοινόχρηστους χώρους.
Η Piazza della Repubblica αρχικά ήταν η τοποθεσία της ρωμαϊκής αγοράς, αλλά στα τέλη του 19ου αιώνα την κατεδάφισαν για να φτιάξουν την πλατεία, γύρω από την οποία βρίσκονται μερικά από τα πιο κομψά καφέ - ζαχαροπλαστεία της πόλης.
Παράλληλα με την πλατεία είναι ο πεζόδρομος Via dei Calzaiuoli, γεμάτος εμπορικά καταστήματα, καφέ και ταχυφαγεία, ο οποίος ενώνει τις δυο δημοφιλείς πλατείες, την Piazza del Duomo στα βόρεια και την Piazza della Signoria στα νότια.


Στην Piazza del Duomo
Εδώ βρίσκεται ο καθεδρικός ναός Duomo Santa Maria del Fiore, το Βαπτιστήριο και το Μουσείο Εργων του Ντουόμο. Η πρόσοψη του Duomo εντυπωσιάζει με τα λευκά, πράσινα και κεραμιδί μάρμαρα. Χτίστηκε τον 19ο αιώνα σε γοτθικό ύφος για να αντικαταστήσει το αρχικό σχέδιο του αρχιτέκτονα Αρνόλφο ντι Κάμπιο. Η είσοδος για τον καθεδρικό ναό είναι δωρεάν (ώρες 10.00 - 17.00), ενώ υπάρχει η δυνατότητα για επίσκεψη στην κρύπτη (είσοδος 3 ευρώ), στο θόλο με πανοραμική θέα (6 ευρώ), στο καμπαναριό ύψους 82 μ., το οποίο ξεκίνησε να σχεδιάζει ο Τζιότο (6 ευρώ).
Πριν φύγω από την Piazza del Duomo επισκέπτομαι το Βαπτιστήριο San Giovanni, το οποίο πιθανώς χτίστηκε τον 5ο αιώνα και αποτελεί ένα από τα παλαιότερα κτίρια της Φλωρεντίας. Εκεί θαυμάζω τόσο το θόλο όσο και τις μπρούτζινες πόρτες, τις επονομαζόμενες «Θύρες του Παραδείσου».

 

Στην Piazza della Signoria
Αλλη μια εντυπωσιακή πλατεία! Εδώ βρίσκεται το Palazzo Vecchio, ιστορική έδρα της φλωρεντινής κυβέρνησης. Ο πύργος του έχει ύψος 94 μ. και με τις εντυπωσιακές του επάλξεις αποτελεί ένα ακόμη σύμβολο της πόλης. Στο εσωτερικό του παλατιού υπάρχουν 21 πολύ αξιόλογες αίθουσες με πλουσιότατο διάκοσμο, που αξίζουν την προσοχή σας (είσοδος 6 ευρώ).



Εξω από το Palazzo Vecchio θαυμάζω το σιντριβάνι του Ποσειδώνα και στην είσοδό του τον Δαβίδ του Μιχαήλ Αγγελου (πρόκειται για αντίγραφο, το αυθεντικό βρίσκεται στην Galleria dell' Accademia). Ενδιαφέρον παρουσιάζει και η Loggia della Signoria, η οποία χτίστηκε τον 14ο αιώνα ως χώρος για δημόσιες τελετές, σήμερα όμως λειτουργεί ως εκθετήριο για διάφορα γλυπτά.

 

Στην πινακοθήκη Uffizi
Νότια του Palazzo Vecchio βρίσκεται η πινακοθήκη Uffizi, έργο του Βαζάρι που αρχικά προοριζόταν για τη στέγαση των διοικητικών γραφείων των Μεδίκων. Σήμερα, στις 45 αίθουσες της πινακοθήκης φιλοξενούνται έργα της αναγέννησης, αλλά και από την ύστερη ιταλική και ευρωπαϊκή ζωγραφική. Στις αίθουσες 10 - 14 φιλοξενούνται τα έργα του Botticelli με σημαντικότερα την κλασική «Γέννηση της Αφροδίτης» και την «Ανοιξη», ενώ στην αίθουσα 15 βρίσκονται οι πίνακες του Leonardo da Vinci (είσοδος 6,5 ευρώ, συν 4 ευρώ για προκράτηση).

Κι άλλα αξιοθέατα
Η Φλωρεντία, η οποία κατοικείται από περίπου 400.000 κατοίκους, έχει τόσα μα τόσα αξιοθέατα, που σίγουρα χρειάζεται κανείς 4-5 μέρες για να πει ότι τα είδε όλα ή σχεδόν όλα.
Τι να πούμε για την Galleria dell' Accademia με πίνακες Φλωρεντίνων καλλιτεχνών και βεβαίως το αυθεντικό άγαλμα του Δαβίδ, έργο του Μιχαήλ Αγγελου. Τα παρεκκλήσια των Μεδίκων (Cappelle Medicee) με έργα του Μιχαήλ Αγγελου και όχι μόνο. Το Μουσείο Bargello με τη μεγαλύτερη συλλογή αναγεννησιακών γλυπτών της Ιταλίας, τη Βασιλική της Santa Maria Novella (είσοδος 3,5 ευρώ), τη Santa Croce, διάσημη εκκλησία για τις νωπογραφίες του Giotto και τους τάφους του Μιχαήλ Αγγελου, του Γαλιλαίου και του Μακιαβέλι. Το Palazzo Strozzi, το Palazzo Pitti από την άλλη πλευρά του Αρνο (Oltrarno) με έργα τέχνης των Μεδίκων, πινακοθήκες και μουσεία. Τους κήπους Boboli, Bardini και προς τα ανατολικά, την Piazzale Michelangelo, μπαλκόνι με πανοραμική θέα στην ατμοσφαιρική πόλη.
Σουρουπώνει και αυτή η ατμοσφαιρική πόλη γίνεται ακόμη πιο ειδυλλιακή. Καταλήγω σε παραδοσιακή τρατορία, επιλέγω τη φημισμένη bistecca alla fiorentina και τη συνοδεύω με τοσκάνικο κόκκινο κρασί. Εις υγείαν! Salute που λένε και οι Ιταλοί!



Tips
- Εφόσον επισκεφτείτε τη Φλωρεντία στην υψηλή τουριστική σεζόν, το πιθανότερο είναι να συναντήσετε μεγάλες ουρές έξω από τα μουσεία. Για την πινακοθήκη Uffizi, την Galleria dell' Accademia κι άλλους χώρους μπορείτε να εκδώσετε εισιτήριο μέσω Ιντερνετ. Σ' αυτήν την περίπτωση χρεώνεστε σχεδόν τα διπλάσια απ' ό,τι θα πληρώνατε στην είσοδο των μουσείων, αλλά έχετε εξασφαλισμένη είσοδο (www.florence-museum.com, www.uffizi.com).
- Τους επώνυμους οίκους καταστημάτων θα τους βρείτε επί των Via de' Tornabuoni, Via degli Strozzi, Via della Vigna Nuova.

agelioforos.gr