Παρασκευή 25 Φεβρουαρίου 2011

Στις κάλπες οι Ιρλανδοί, αντιμέτωπο με την πανωλεθρία το κυβερνών κόμμα


Στις κάλπες προσέρχονται την Παρασκευή οι Ιρλανδοί, διαδικασία που εκτιμάται πως θα αναδείξει το πρώτο πολιτικό θύμα της οικονομικής κρίσης. Τα εκλογικά τμήματα θα κλείσουν στις 10 το βράδυ (τοπική ώρα), η καταμέτρηση των ψήφων θα αρχίσει το πρωί του Σαββάτου, ενώ τα πρώτα επίσημα αποτελέσματα αναμένονται το βράδυ της ίδιας ημέρας.

Σύμφωνα με όλες τις μετρήσεις, οι ψηφοφόροι θα τιμωρήσουν σκληρά το κυβερνών κόμμα Φιάνα Φάιλ, θεωρώντας το υπεύθυνο για την κατάρρευση της οικονομίας, που οδήγησε στην προσφυγή στον μηχανισμό στήριξης από το ΔΝΤ και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Με τίτλο «Η ημέρα της εκδίκησης» με κόκκινα γράμματα, η Irish Daily Star επισημαίνει πως «είναι η κατάλληλη στιγμή να δώσουμε σε αυτούς τους ανίκανους πολιτικούς, που κατέστρεψαν τη χώρα, μια κλοτσιά στα οπίσθια».

Επίσης, η Irish Sun υπογραμμίζει στην πρώτη της σελίδα: «Ήρθε η ώρα να ξεφορτωθούμε τους απατεώνες που οδήγησαν τη χώρα στη χρεοκοπία».

Το υψηλότερο ποσοστό που δίνουν οι δημοσκοπήσεις στο Φιάνα Φάιλ είναι της τάξεως του 16%. Σε αριθμό βουλευτών, το ποσοστό αυτό μεταφράζεται σε περίπου 20 έδρες στο Κοινοβούλιο.

Μεγάλος νικητής των εκλογών εκτιμάται πως θα αναδειχθεί το κεντροδεξιό κόμμα Φίνε Γκάιλ. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι θα αποσπάσει ποσοστό άνω του 40% και περίπου 80 έδρες.

Σύμφωνα με το Reuters, εάν το Φίνε Γκάιλ δεν καταφέρει να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση, τότε θα επιδιώξει την κυβερνητική συμμαχία με τους κεντροαριστερούς Εργατικούς. Στις δημοσκοπήσεις, το Εργατικό Κόμμα καταλαμβάνει ποσοστό 18%.

Σε κάθε περίπτωση, το έργο της νέας κυβέρνησης κρίνεται εξαιρετικά δύσκολο, δεδομένου ότι θα πρέπει να λάβει κρίσιμες αποφάσεις, στο πλαίσιο της συμφωνίας με την τρόικα (ΕΕ-ΔΝΤ-Ευρωπαϊκή Επιτροπή).



Newsroom ΔΟΛ
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...