Aνοίγει το Σάββατο η αυλαία για τις χειμερινές εκπτώσεις, που θα διαρκέσουν μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου, και οι μειώσεις των τιμών σε όλα τα εμπορεύματα φθάνουν μέχρι και 80%. Οι χειμερινές εκπτώσεις του 2011αποτελούν την τελευταία ευκαιρία των καταστηματαρχών να αυξήσουν τον τζίρο τους, που τον είδαν να πέφτει σε ελεύθερη πτώση το 2010 ενώ οι υπηρεσίες του υπουργείου Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας δηλώνουν σε θέση ''μάχης'' για εξονυχιστικούς ελέγχους στα καταστήματα προκειμένου να αποφευχθεί το ενδεχόμενο εξαπάτησης των καταναλωτών με πλασματικές αρχικές τιμές ή με πλασματικά ποσοστά εκπτώσεων.
Όπως λένε οι ίδιοι οι έμποροι, συνολικά σε ετήσια βάση οι πωλήσεις έκαναν βουτιά 25%-30%, η οποία έγινε μάλιστα ακόμη μεγαλύτερη το τελευταίο τρίμηνο του 2010. Έτσι λοιπόν, σε μια περίοδο που καταγράφεται συνεχής επιδείνωση του οικονομικού κλίματος στη χώρα μας και οι Έλληνες εμφανίζονται ως οι πλέον απαισιόδοξοι ευρωπαίοι, τα καταστήματα δεν περίμεναν την έναρξη των χειμερινών εκπτώσεων για να προχωρήσουν σε μειώσεις τιμών. Ήδη από την εορταστική περίοδο πωλούσαν με μειωμένες τιμές μέχρι και 50% προκειμένου να προκαλέσουν το ενδιαφέρον των καταναλωτών ενώ όπως σχολιάζει μιλώντας με δημοσιογράφους το μέλος του Δ.Σ. Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών κ. Ν. Γιαννέτος, τα ποσοστά των εκπτώσεων, από την πρώτη κιόλας ημέρα έναρξης των εκπτώσεων φέτος θα είναι τόσο υψηλά, ώστε θα κάνουν τους καταναλωτές να αναρωτιούνται εάν είναι πραγματικά.
Ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου κ. Β. Κορκίδης από την πλευρά του επανέλαβε σε συνομιλία του με δημοσιογράφους ότι τα στοιχεία είναι αδιάψευστος μάρτυρας για το μέγεθος της κρίσης που αντιμετωπίζει ο εμπορικός κόσμος, καθώς το 2010 έβαλαν λουκέτο πανελλαδικά 27.000 επιχειρήσεις (το 40% των οποίων ανήκουν στην ένδυση - υπόδηση), ενώ περίπου 11.000 άλλες βρίσκονται στο κόκκινο καθώς αδυνατούν να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους και υπενθύμισε την εκτίμησή του ότι μόνο από την αγορά των εορτών έλειψαν 3 δισ ευρώ και οι εκπτώσεις θα είναι η τελευταία ευκαιρία που πιθανόν έχουν αρκετοί έμποροι για να κλείσουν τα οικονομικά τους ανοίγματα. Παράλληλα, το 2010 για πρώτη φορά παρατηρήθηκε διψήφιο ποσοστό μείωσης της κατανάλωσης (ξεπέρασε το 10%) ακόμα και στα τρόφιμα, με τη συνολική μείωση του τζίρου να αγγίζει το 40% και η κατάσταση αυτή κατά μια έννοια διαγράφει το περιβάλλον μέσα στο οποίο πραγματοποιούνται οι χειμερινές εκπτώσεις.
Ο κ. Κορκίδης σημειώνει ότι η κατάσταση όπως έχει διαμορφωθεί στην αγορά υποχρεώνει τους εμπόρους και τους εργαζόμενους στον κλάδο να επανεξετάσουν το πλαίσιο μέσα στο οποίο δραστηριοποιούνται και να συμφωνήσουν από κοινού σε ορισμένες αλλαγές - μεταξύ αυτών και το ενδεχόμενο ανοίγματος των καταστημάτων τρεις Κυριακές το χρόνο - μια και το εμπόριο είναι και αυτό ένα επάγγελμα που περιλαμβάνεται, κατά την τρόικα, στα κλειστά.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΕΣΕΕ το 2011 θα είναι η δυσκολότερη χρονιά, καθώς θα κυλήσει μέσα σε βαθιά ύφεση, ενώ όλα τα μέτρα που επιβλήθηκαν το 2010, ουσιαστικά φέτος θα έχουν τον αντίκτυπό τους και στο εμπόριο. Ωστόσο κατά τον κ. Κορκίδη το εμπόριο θα αγωνιστεί σε αυτό το περιβάλλον για να αλλάξει την ψυχολογία του καταναλωτή.
Ο Εμπορικός Σύλλογος Πειραιώς επισημαίνει ότι οι καταναλωτές που δεν βιάστηκαν από τους ''ευρηματικούς'' τρόπους ανακοίνωσης προεκπτώσεων να προχωρήσουν σε αγορές, θα βγουν κερδισμένοι, αφού θα μπορούν να επαληθεύουν τα ποσοστά των εκπτώσεων με την αναγραφή των διπλών τιμών.
Όπως αναφέρει ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Πειραιά κ. Ζησιμάτος ''παρά τους αυστηρούς και συνεχείς ελέγχους σε μικρά και μεσαία καταστήματα λιανικής πώλησης της πόλης, κατά την περίοδο που προηγήθηκε των εκπτώσεων, δεν διαπιστώθηκαν παραβάσεις, γεγονός που πιστοποιεί ότι οι έμποροι του Πειραιά ακολουθούν με αυστηρότητα το νόμο και ευσυνείδητα υπηρετούν τα πραγματικά συμφέροντα του καταναλωτή, αφού όλες οι εκπτωτικές εξαγγελίες των καταστημάτων, ταυτίζονται απόλυτα, οικονομικά, ποσοτικά και ποιοτικά''.
Η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην αγορά έχει οδηγήσει στο να αλλάξει η καταναλωτική συμπεριφορά και όπως σημειώνει η Ένωση Εργαζομένων καταναλωτών Ελλάδος, ''η μείωση του πραγματικού εισοδήματος και των συντάξεων, η ραγδαία αύξηση της ανεργίας σε συνδυασμό με τις αυξήσεις ΦΠΑ στα βασικά είδη διατροφής, άλλαξαν τα δεδομένα και τις προτεραιότητες της καθημερινότητας και για αυτούς τους λόγους οι χειμερινές εκπτώσεις που φέρνει η νέα χρονιά αναμένονται από τους περισσότερους καταναλωτές με ιδιαίτερη ανυπομονησία''.
Σημειώνεται ότι τα μεγαλύτερα ποσοστά εκπτώσεων γίνονται κάθε χρόνο στα εποχιακά είδη, ρούχα, παπούτσια και είδη της φετινής μόδας.
Κινητοποίηση για τη λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές
Εν μέσω της εκπτωτικής περιόδου πάντως φαίνεται ότι θα ανέβει το θερμόμετρο της αντιπαράθεσης μεταξύ εμπόρων, μικρών και μεγάλων, και μεταξύ περιφέρειας και αστικών κέντρων, για το θέμα της λειτουργίας των καταστημάτων παραπάνω από μια Κυριακή το χρόνο,
Το διοικητικό συμβούλιο της Ομοσπονδίας Εμπορικών Συλλόγων Βορειοδυτικής Ελλάδας και Νήσων αποφάσισε να προχωρήσει σε αγωνιστική συγκέντρωση την Δευτέρα 24 Ιανουαρίου 2011 - ημέρα συνάντησης του Δ.Σ. της ΕΣΕΕ με μέλη του ΣΕΛΠΕ όπου αναμένεται να υπάρξει συζήτηση για το θέμα των Κυριακών - έξω από τα γραφεία της συνομοσπονδίας, και να δηλωθεί η αντίθεση στη λειτουργία των καταστημάτων για περισσότερες από μια Κυριακές το χρόνο.
Οδηγίες προς εμπόρους
Επ' ευκαιρία της διενέργειας των εκπτώσεων, η ΕΣΕΕ απέστειλε οδηγίες προς τις εμπορικές επιχειρήσεις μέλη της σε όλη τη χώρα, οι οποίες θα πρέπει να επιδείξουν ιδιαίτερη προσοχή στα κάτωθι:
- Η αναγραφή διπλής τιμής, δηλαδή της παλαιάς (συνήθως διαγραμμένης) και της νέας τιμής όλων των ειδών που πωλούνται με έκπτωση είναι υποχρεωτική σε εμφανή σημεία του καταστήματος και οπωσδήποτε στα σημεία όπου αυτά εκτίθενται.
- Η αναγραφή ποσοστού έκπτωσης ανήκει στη διακριτική ευχέρεια της επιχείρησης. Εάν αναγραφεί ποσοστό, πρέπει να προσδιορίζεται ότι πρόκειται για έκπτωση (π.χ. «20% έκπτωση»).
- Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δοθεί στην ακρίβεια των εκπτωτικών αναγγελιών προς τον πελάτη. Η κάθε παροχή πρέπει να ταυτίζεται και να ανταποκρίνεται προς την αναγγελία, οικονομικά, ποσοτικά και ποιοτικά.
- Εάν διαπιστωθεί παράβαση του νόμου ή παραπλάνηση των καταναλωτών, οι ποινές και τα πρόστιμα είναι βαρύτατα. Όσοι παραβαίνουν τις διατάξεις του νόμου διώκονται ποινικά και τιμωρούνται με φυλάκιση, ενώ, επιπλέον, τους επιβάλλεται πρόστιμο μέχρι ποσού ίσου με το 0,5% του ετησίου κύκλου εργασιών που πραγματοποιούν, το οποίο, σε περίπτωση υποτροπής, μπορεί να αυξάνεται μέχρι το 3% του ετησίου κύκλου εργασιών της συγκεκριμένης επιχείρησης. Το πρόστιμο επιβάλλεται με απόφαση του οικείου Γενικού Γραμματέα της Περιφέρειας.
- Αν οι εκπτώσεις είναι ανακριβείς ή παραπλανητικές ως προς το ποσοστό τους ή ως προς την ποσότητα των προσφερόμενων με έκπτωση προϊόντων ή ενέχουν οποιασδήποτε μορφής απόκρυψη ή παραπλάνηση, επιβάλλεται, με απόφαση του οικείου Νομάρχη, διοικητικό πρόστιμο χιλίων (1.000) μέχρι εκατό χιλιάδων (100.000) ευρώ, ανάλογα με τη βαρύτητα και τη συχνότητα της παράβασης.
- Σύμφωνα με τις τροποποιήσεις του ν. 3769/2009, υπενθυμίζουμε ότι επιτρέπονται οι προσφορές και οι προωθητικές ενέργειες μέχρι την παραμονή της έναρξης των επίσημων εκπτώσεων.
Οδηγίες προς καταναλωτές
Όπως αναφέρει η Γενική Γραμματεία Καταναλωτή σε οδηγίες της προς τους καταναλωτές οι εκπτώσεις δίνουν μία ευκαιρία, στους καταναλωτές να επωφεληθούν, από τις μειωμένες τιμές των προϊόντων, αλλά, συγχρόνως, κρύβουν αρκετές παγίδες. Για να σας βοηθήσει να τις αποφύγουν επισημαίνει μερικά χρήσιμα σημεία:
1. Δεν πρέπει να γίνεται σύγχυση, μεταξύ εκπτώσεων και προσφορών. Οι εκπτώσεις αφορούν προϊόντα της σαιζόν, για τα οποία η έκπτωση είναι συνήθως χαμηλή. Για τις προσφορές, η έκπτωση είναι ιδιαίτερα υψηλή, αλλά αφορά είδη παρωχημένης εποχής. Οι Καταναλωτές δεν πρέπει να παρασυρόμαστε, από τις μεγάλες εκπτώσεις.
2. Η αναγραφή της τιμής, που ίσχυε, πριν τις εκπτώσεις και αυτής, που προκύπτει, από την έκπτωση, είναι υποχρεωτική. Δηλαδή, κάθε είδος πρέπει να "φέρει" δύο τιμές ή την τιμή, που ίσχυε, πριν την έκπτωση και, στο ίδιο καρτελάκι, το ποσοστό της έκπτωσης. Στο σημείο αυτό, όμως, χρειάζεται προσοχή. Το ποσοστό της έκπτωσης πρέπει να αναγράφεται στο καρτελάκι κάθε προϊόντος και όχι σαν συνολικό ποσοστό, στις βιτρίνες των καταστημάτων.
3. Οι Καταναλωτές δεν πρέπει να επηρεαζόμαστε από τις διαφημίσεις. Οι ωραιοποιημένες εικόνες των εμπορευμάτων μπορούν να μας εξαπατήσουν.
4. Θα αποβεί πολύ χρήσιμο, πριν τις εκπτώσεις, να επισκεφθούμε την αγορά για να δούμε τις τιμές, πριν την έκπτωση και να επισημάνουμε τα είδη, που ενδιαφερόμαστε να αγοράσουμε. Έτσι, θα έχουμε τη δυνατότητα σύγκρισης των τιμών, πριν και μετά την έκπτωση καθώς και τη βεβαιότητα ότι το ποσό που αναγράφεται, ως τιμή, πριν την έκπτωση, είναι πραγματικό.
5. Πριν ξεκινήσουμε, για ψώνια, πρέπει να προγραμματίσουμε τις αγορές μας, σύμφωνα με τις πραγματικές μας ανάγκες, για να μην πέσουμε θύματα της υπερκατανάλωσης. Όσο φθηνό και αν είναι κάτι, όταν δεν το χρειαζόμαστε, είναι περιττό και δεν έχουμε κανένα όφελος, από την αγορά του.
6. Πριν αγοράσουμε οτιδήποτε, πρέπει να κάνουμε έρευνα αγοράς, να συγκρίνουμε τιμές και ποιότητα προϊόντων, ώστε να επιλέξουμε, σωστά.
7. Αγοράζουμε μόνο εποχιακά είδη. Μην περιμένουμε ότι θα έχουμε την ευκαιρία, στις εκπτώσεις, να αγοράσουμε μια τηλεόραση ή ένα πλυντήριο, σε καλή τιμή. Αντίθετα, μπορεί να πετύχουμε καλές τιμές σε ρούχα, παπούτσια και είδη εποχής.
8. Πρέπει να προσέξουμε ιδιαίτερα: Τις ενδείξεις ενιαίας έκπτωσης, στις βιτρίνες των καταστημάτων. Τα ποσοστά της έκπτωσης αφορούν καθορισμένες κατηγορίες ομοίων προϊόντων και όχι όλο το εμπόρευμα του καταστήματος. Πολλές φορές, στις βιτρίνες αναγράφονται υψηλά ποσοστά εκπτώσεων και χρησιμοποιούνται σαν "κράχτες". Όταν όμως μπαίνουμε στο κατάστημα, αντιμετωπίζουμε διαφορετικά ποσοστά, συνήθως πολύ μικρότερα.
9. Αν αγοράζουμε προϊόντα, χρησιμοποιώντας δόσεις ή πιστωτική κάρτα, πρέπει να προσέχουμε κάθε λεπτομέρεια, για τους όρους, που διέπουν αυτή τη συναλλαγή.
10. Απαιτούμε απόδειξη πληρωμής, για κάθε αγορά μας. Μη ξεχνάμε ότι η απόδειξη είναι απαραίτητη, αν παρουσιαστεί κάποιο πρόβλημα, στο προϊόν που αγοράσαμε.
11. Πρέπει να ελέγχουμε την ποιότητα και την προέλευση του είδους, που αγοράζουμε. Σύμφωνα με το ν. 2251/1994 άρθρο 1, ο πωλητής οφείλει να παρέχει κάθε πληροφορία, σχετική με το προϊόν, που επιθυμούμε να αγοράσουμε.
12. Πρέπει να αποφεύγουμε το συνωστισμό και τις ώρες αιχμής. Ανάμεσα στον πολύ κόσμο, υπάρχουν πιθανότατα και μερικοί που σκοπεύουν να "ελαφρύνουν" το δικό μας πορτοφόλι.
Για περισσότερες πληροφορίες, για καταγγελίες κάθε μορφής πλασματικής έκπτωσης ή τυχόν προβλημάτων, μετά τις αγορές, απευθυνθείτε στο τηλεφωνικό κέντρο εξυπηρέτησης των καταναλωτών 1520.
newsit.gr